Dienstag, 15. März 2016

Coenzima Q10 – mit sau adevar?

Aud de mult timp vorbindu-se despre coenzima Q10: suplimente alimentare, creme de fata, de corp, tot felul de produse care contin aceasta coenzima… dar ce este ea mai exact?
 
Ce este coenzima Q10?
 
Este o enzima naturala care ajuta la functionarea celulelor din corp. Este deci, este un compus care se produce in mod natural in celulele corpului uman. Acesta se gaseste in mitocondrie, structuri sub formă de bară din interiorul fiecărei celule, care servesc drept generatoare de energie pentru acea celulă.
 
Ce face coenzima Q10?
 
Principalul beneficiu CoQ10 este rolul său în crearea unei molecule importante cunoscute sub numele de adenozin trifosfat (ATP). ATP ajută la directionarea energiei direct acolo unde este nevoie într-o celulă și în interiorul corpului uman. Ca atare, ATP-ul este esențial pentru metabolism sănătos și este o parte esențială a unui număr de procese în organism, cum ar fi contracția mușchilor.
 
La ce ajuta Q10?
 
Unele beneficii pe care medicii cred că oamenii le-ar putea obține ca urmare a luarii coenzimei Q10 includ:
tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de inima
Consolidarea funcției sistemului imunitar
Asigurarea unui impuls de energie pentru persoanele care sufera de oboseală
Reducerea nivelului ridicat de colesterol în sânge
Stabilizarea nivelului de zahar din sange la persoane cu diabet zaharat
Asistarea în tratamentul cancerului sau protecția organelor in cazul chimoterapiei
Tratarea afectiunilor gingivale
Încetinirea progresiei dementei
Creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității
prevenirea sau tratarea durerilor de cap, a migrenelor
 
Unii considera ca in combinatie cu vitaminele E, C si seleniu, Q10 are efecte antioxidante.
 
Ce doza de Q10 este necesara?
 
Simptomele de deficienta de coenzima Q10 nu sunt bine studiate. Cu toate acestea, deficitul de acest nutrient a fost in mod clar asociat cu o varietate de probleme cardiace, inclusiv aritmii, angina pectorala si hipertensiune arteriala. Probleme in reglarea zaharului din sange, de asemenea, au fost corelate cu deficitul  de coenzima Q 10, la fel si ulcerul gastric.
 
Doze mari de coenzima Q10 pot avea efecte secundare de neliniste si insomnie.
Ca si simptomele de deficienta, simptomele de toxicitate pentru coenzima Q10 sunt insuficient cercetate. Intr-un studiu de 5143 pacientii care au luat 30 mg de coenzima Q pe zi, mai putin de 1% din toti pacientii s-au plans de disconfort gastric, greata, diaree sau apetit scazut.
 
Organismul produce in mod natural aceasta coenzima si se crede ca ¼ din doza zilnica este luata din alimentatie iar restul este produs de catre corp.
O parere generala asupra dozei necesare de Q10 nu exista, se considera ca necesarul este situat intre 30 si 200 de mg zilnic. Pentru bolnavii de inima, de diabet, etc se considera ca necesarul ajunge pana la 400 mg/zi.
Cele mai multe dintre beneficiile CoQ10 invocate au fost observate în studiile de cercetare, dar nu au fost dovedite stiintific.

De exemplu, American Heart Association nu recomandă utilizarea de CoQ10 pentru a preveni bolile de inima, invocând lipsa de dovezi solide.
Unele studii au descoperit ca nivelurile de CoQ10 tind să fie mai mici la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol, precum si alte studii au descoperit ca CoQ10 pot reduce inflamațiile și ajuta functia cardiaca, dar cercetările ulterioare nu au sprijinit pe larg aceste descoperiri.

Același lucru este valabil si in ceea ce priveste tratamentul de prevenire a cancerului. Studiile clinice au aratat ca suplimentele de CoQ10 pot fi eficiente in prevenirea daunelor cauzate de adriamicină. Studii mai mici au constatat ca tumorile de cancer de san au scazut la femeile care au luat suplimentul,
dar Societatea Americana de Cancer nu recomandă utilizarea acestuia, în special având în vedere dovezile că utilizarea CoQ10 ar putea reduce eficacitatea unor medicamente in cadrul tratamentului de chimioterapie.

Institutul National de Sanatate din Statele Unite (NIH) spune că singura utilizare potențială a CoQ10, care a fost susținută de dovezi științifice este capacitatea sa de a ajuta la controlul tensiunii arteriale - luarea de CoQ10 suplimente alimentare pot produce mici reduceri ale tensiunii arteriale. Dar chiar și această utilizare are nevoie de studiu suplimentar, spune NIH.
 
Conform celor mai multe pareri, cel mai indicat este un consum de 10-20 mg de Q10 pe zi, pe termen lung.
 
De unde luam Q10?
 
Si nu, nu ma refer aici din ce farmacie, ci din ce alimente.
 
Principala sursa de Q10 o reprezinta carnea de vita si cea de pui. Imi pare rau pentru vegetarieni/vegani, asta este realitatea.
 
100 grame de carne de vita contin ca. 2,4 mg Q10.
 
O alta sursa importanta de Q10 este pestele gras. Ca exemplu, 100 de grame de hering contine ca. 2,3 mg Q10. Un peste mai putin gras, spre exemplu pastravul, contine ca. 0,8 mg Q10 pe 100g de peste.
 
Alunele, semintele si uleiurile: 30 de grame de alune (alea clasice, prajite, care merg la bere) contin ca. 0,7-0,8 mg Q10. Semintele de susan cam 0,7mg Q10/100g de seminte.
1 lingura de ulei de soia contine ca. 1,4 mg Q10.
 
Fructe si legume: o portocala de marime medie contine ca. 0,3 mg Q10, iar o cana de capsuni ca. 0,2mg.  O portie de broccoli/conopida (ca.o cana jumate) contine ca. 0,2 mg Q10.
 
Asadar nu este extrem de greu sa ne asiguram necesarul zilnic de Q10 din alimentatie, fara sa trebuiasca sa luam suplimente – ma refer aici la cele 10-20 de mg / zi recomandate.
 
Daca totusi este necesar sa luati doze mai mari de CoQ10, se recomanda pastilele moi, cu gel, in detrimentul capsulelor.
 
Concluzii?
 
Ca si concluzie personala, cred ca este un adevar ca aceasta CoQ10 este benefica pentru organism, pentru inima si ca antioxidant, dar cred ca este un mit ca avem nevoie neaparat de suplimente de Q10. Corpul nostru produce in mod natural aceasta enzima iar restul poate fi asigurat cu usurinta din alimentatie. Din tot ce am citit pana acum, o doza prea mare de Q10 poate face mai mult rau decat bine, asadar eu personal nu as suplimenta aportul normal zilnic din alimente, cu pastile de Q10. Este insa doar parerea mea personala si decizia pe care o iau eu cu privire la propria persoana si propriul corp. Va recomand insa sa cereti si parerea unui medic in cazul in care doriti sa luati propria decizie.
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen