Donnerstag, 28. Januar 2016

Invatati sa va relaxati – relaxarea progresiva


 



 

In cautarea echilibrului si linistii mele interioare am incercat diverse tehnici si exercitii de relaxare. Nu toate au functionat. Motivul? Poate nu le-am dat eu o sansa reala, poate nu le-am executat bine, sau, cine stie, poate ca am ales un moment gresit pentru a incerca sa ma relaxez.

Da, nu orice moment al zilei e ok pentru un exercitiu de relaxare, cel putin nu la mine. Daca sunt intr-un moment in care am extrem de multe lucruri de facut, daca sunt extrem de agitata sau nervoasa atunci relaxarea nu functioneaza decat partial. Dar e mai bine chiar si partial decat deloc J.

Atunci insa cand faci exercitiile de relaxare si chiar reusesti sa te “rupi” de orice altceva, aceste exercitii te vor ajuta ca, in timp, sa nu mai ajungi la starile de agitatie si nervozitate descrise mai sus.  

Astazi va voi descrie un exercitiu de relaxare progresiva. Nu l-am inventat eu, exista oameni specializati pe astfel de treburi, eu dau doar mai departe J


Aceasta puternica tehnica de relaxare necesita sa va intindeti pe o suprafata ferma (pe jos, de ex.) dar confortabila. Alegeti o incapere calduta si intunecata. Daca va ajuta, puneti in surdina o muzica care va place si va relaxeaza. Aceasta tehnica presupune incordarea si relaxarea progresiva a principalelor grupe de muschi din corp. Daca in orice moment din timpul acestui exercitiu simtiti crampe musculare sau durere, opriti-va.

Aceasta technica este extrem de des folosita de foarte multi oameni dar s-ar putea sa dureze putin pana o veti stapani.


Pasul 1

Faceti-va confortabili, purtati haine largute, care sa nu va incomodeze si care s ava tina sufficient de cald. Intindeti-va pe o suprafata ferma si relaxati-va muschii. Asigurati-va ca stati confortabil inainte sa continuati, daca nu, folositi perne sau ce aveti nevoie pentru a va ajusta pozitia.

Pasul 2

Relaxati-va si incercati sa va goliti mintea, respirati rar, adanc si confortabil. Lasati bratele pe langa corp, relaxati-va genunchii si permiteti picioarelor sa “cada” spre exterior. Lasati-va umerii sa se “scufunde” in podea si simtiti-va greutatea corpului. Desclestati-va dintii, inchideti ochii si relaxati-va fata si gatul.

Pasul 3


Incepeti exercitiul. Nu va grabiti, acordati-va timpul de care aveti nevoie si concentrati-va pe relaxare. Folositi-va doar o grupa de muschi o data si, in timp ce faceti asta, respirati calm, adanc si constant.

·         Incordati-va muschii cat puteti de tare si tineti incordat cateva secunde

·         Relaxati muschii complet

·         Repetati punctele 1 si 2 de mai sus

·         Simtiti o senzatie de caldura si de amorteala in zona “lucrata”

Urmati punctuletele de mai sus pentru urmatoarele grupe de muschi:

·         Talpa stanga  - indoiti si strangeti degetele piciorului si talpa cat puteti

·         Pulpa stanga inferioara

·         Coapsa stanga

·         Talpa dreapta

·         Pulpa dreapta inferioara

·         Coapsa dreapta

·         Fesele – strangeti tare J

·         Abdomenul

·         Mana stanga – strangeti pumnul

·         Bratul stang

·         Mana dreapta

·         Bratul drept

·         Umerii – arcuiti umerii inspre in sus (spre tavan)

·         Fata – cascati, incruntati-va, mirati-va, faceti mutre prin care sa va utilizati muschii fetei

Pasul 4

 Ramaneti intinsi, odihniti-va si relaxati-va inca 10-15 minute dupa ce ati terminat exercitiul – cand va ridicati, faceti-o incet, scuturandu-va usor mainile si picioarele.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen