Dienstag, 26. Januar 2016

Uleiul de cocos – minune naturala

In cautarile mele dupa alternative mai sanatoase in ceea ce priveste alimentatia, am dat nas in nas cu uleiul de cocos…. A fost una dintre cele mai reusite intalniri din viata mea J si o sa vedeti mai jos si de ce.
 
In primul rand trebuie sa va faceti curaj si sa il cumparati. Pe care sa il cumparati? Pe cel mai putin procesat, daca e posibil bio si sa va fie si accesibil ca pret. Nu voi da nume de produse, nu imi propun sa fac reclama in primul rand, iar in al doilea rand depinde de locatia si de posibilitatile fiecaruia.
 
Uleiul de cocos este de obicei in stare solida, pana pe la 25-26 de grade Celsius. Daca e mai cald de atat, se face lichid.
 
1.       De mancat
Fiind un ulei comestibil, prima intrebuintare (nu si cea mai importanta) este la gatit. E clar ca nu e chiar ieftin sa faceti snitele in ulei de cocos si nu e nici indicat. J Pentru prajeli minore insa, gen ceapa dinstuita sau ceapa cu morcov, etc… se poate folosi uleiul de cocos. Are un miros minunat DAR…nu schimba gustul mancarii. Ii da doar o aroma fina, dar gustul nu il schimba. Il recomand cu caldura mai ales daca gatiti retete mai orientale, sa le spun asa.
Daca va plac legumele facute la abur, muiati-le intai in ulei de cocos si presarati-le cu putina sare de mare. Astfel se vor asimila mai bine vitaminele.
O lingurita de ulei de cocos inainte de masa scade apetitul si, mai mult decat atat, este o grasime folositoare glandei tiroide, scade colesterolul si echilibreaza nivelul de zahar din sange. Voi sari peste explicatiile cu formule chimice si alte chestii, sunt neinteresante si pana la urma, rezultatul conteaza, nu?
Uleiul de cocos stimuleaza metabolismul si iti “hraneste” creierul, imbunatateste digestia (actioneaza ca un lubrifiant), iti ajuta imunitatea si e benefic contra durerilor de gat.
Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice ajuta la combaterea a nenumarate boli precum candida, se poate folosi pe arsuri, ajuta la refacerea mucoasei stomacului si a mucoasei intestinale, in combinatie cu usturoi ajuta contra infectiilor urechii. Impreuna cu un ulei essential (tea tree, lavanda, etc – poti face o crema pentru picioare – antifungica).
 
2.       Ca si crema solara
Uleiul de cocos are un factor de protectie UV de ca. 25. Asadar se poate folosi cu incredere in loc de lotiune de plaja. Eu l-am folosit in concediu la mare si nu am avut problem cu arsuri sau alte cele. Obtii un bronz normal, nu te faci negru ca in Africa in 2  zile si nici nu tine 2 ani bronzul ca la alte produse de piata (JJJ) dar nu te arzi si, poate cel mai important, pielea iti ramane hidratata si catifelata.
 
3.       Corp
Amestecati 2-3 linguri de ulei de cocos (de preferat incalzit putin, sa fie lichid) cu 2 linguri de zat de cafea  si faceti-va un masaj bun pe zonele cu “probleme”. La mine zonele sunt coapsele si posteriorul J. Impachetati-va apoi cu folie de plastic din aceea din bucatarie, alimentara si stati cu ea 10 min. Aveti voie sa va si miscati J desi e cam greu fara sa lasati urme dupa voi prin casa. J La sfarsit faceti un dus normal si voila!
Sa nu va asteptati insa sa faceti o data treaba asta si sa scapati de celulita…. Nici poveste. Imbunatatiri o sa vedeti dupa a treia, a patra impachetare. Eu fac una pe saptamana, uneori chiar si la doua saptamani.
 
Daca nu vreti cu zat de cafea, puteti sa folositi uleiul de cocos pur si simplu ca un ulei dupa baie/dus, hidrateaza pielea extrem de bine.
Pentru bebelusi e minunat de folosit in cazul in care apar iritatii de la scutec. Se poate folosi ca atare, direct pe iritatie, sau puteti face servetele umede: 1 cana de apa calda, 1 lingura de ulei de cocos si o lingura de sapun lichid (daca aveti de casa e minunat). In amestecul asta imbibati o jumatate de rola de prosoape din acelea de bucatarie, din hartie.
 
4.       Crema de fata / buze / par
Pentru fata:
-          2 linguri ulei de cocos
-          1 galbenus de ou
-          1 lingura de miere
-          1 lingura ulei de masline (de preferat extravirgin)
Crema rezultata se va pastra la frigider, intr-un recipient cu capac.
Se poate folosi cu success si ca aftershave de catre barbati sau chiar in loc de crema de barbierit. J
Pentru buze:
Cand ti se termina strugurelul de buze, incearca sa topesti 1 1/2 lingura de ulei de cocos cu uleiurile tale esentiale favorite si 1 lingurita de ceara. Umple batonul de strugurel cu uleiul topit si lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi.
 
Pentru par:
-          3-6 linguri ulei de cocos (depinde de lungimea si baogatia parului dvs)
-          1-2 picaturi din uleiul esential preferat (lavanda, menta, rosmarin, trandafir, etc)
Incalziti uleiul la microunde 10 secunde (verificati sa nu fie prea fierbinte), adaugati uleiul esential si indindeti-va compozitia pe toata lungimea parului. Infasurati-va parul intr-un prosop uscat si stati asa cam 30 min. Spalati apoi parul normal, cu sampon, si folositi un balsam (daca vreti) hranitor.
In cazul in care suferiti din cauza matretei, faceti combinatia de ulei de cocos cu ulei esential de rozmarin si lasati masca pe par peste noapte. Stiu ca e neplacut dar ajuta.
 
5.       Contra tantarilor si a altor insecte.
Daca dati cu ulei de cocos pe piele ajuta sa tineti insectele deoparte. Daca au apucat deja sa va intepe, ajuta la reducerea mancarimilor si a inflamatiilor.
 
Se poate folosi si pe animalele de companie pentru combaterea puricilor. J
 
6.       Hemoroizi
Aplicat direct pe hemoroizi ajuta la reducerea inflamatiei, stoparea sangerarii si atenueaza durerea.
 
7.       Pentru curatat mobile.
In loc de nenumarate produse (scumpe!) de curatat mobila, o puteti pur si simplu curata cu ulei de cocos. Hidrateaza lemnul si da luciu.
 
Nu-I asa ca dejaj ati plecat sa cumparati un ulei de cocos? J
 

1 Kommentar:

  1. Pe citite (inca nu am incercat) o pasta de dinti pentru albirea dintilor: ulei de cocos (2-3 linguri), 1 lingura bircarbonat de sodiu si 3-4 linguri de praf de turmeric (Curcuma).

    AntwortenLöschen