O viata sanatoasa... ce inseamna o viata sanatoasa? Ei bine, inseamna pentru fiecare altceva.
Am rugamintea doar sa retineti ca tot ce voi scrie aici sunt "retete" incercate pe propria piele si, mai mult decat atat, au dat rezultate.
E atat de simplu si totusi atat de complicat...
Totul incepe cu o analiza cat se poate de critica a vietii personale, in toate aspectele ei:
1. starea emotionala
Este probabil primul si cel mai complicat pas... de ce? Pentru ca natura noastra ne "impinge" sa ne mintim singuri. Asadar (si o spun din experienta) cel mai bine este sa luati o foaie si un creion si sa asterneti pe hartie, hai sa ii spunem, un top 10 al problemelor cu care va confruntati. In dreptul fiecarei Probleme scrieti cu litere mari sentimentele pe care vi le provoaca: frica, frustrare, tristete, durere, etc...
Cititi lista de cateva ori cu atentie si apoi faceti-o mototol si ardeti-o. Grija mare insa unde faceti lucrul asta, sa nu dati foc la casa sau mai rau, sa nu va raniti.
Acum faceti o lista cu lucrurile care va fac sa va simtiti bine, care va relaxeaza sau care va provoaca bucurie. In dreptul fiecaruia scrieti si sentimentul asociat.
Spre exemplu, pentru mine:
Plimbare in aer liber - liniste
Dans - bucurie
Apa - viata
Aceasta lista o puteti atarna undeva sa o vedeti macar cu coada ochiului candn treceti pe langa ea: pe frigider, langa oglinda din baie, gasiti voi un loc.
Am sa revin in alte postari cu cateva exercitii de relaxare fizica si emotionala, automasaj si exercitii ale gandurilor...
In acest pas suntem inca departe de a incerca sa ne rezolvam problemele emotionale... acest pas este un prim pas in autoevaluarea propriei persoane, de acum vom incepe sa ne intarim psihicul si fizicul si o sa vedeti in curand cum cele doua componente ajung sa se ajute reciproc in loc sa se "razboiasca" ca pana acum...
Acceptati-va problemele, fricile, durerile, fac parte din noi si ignorandu-le nu le vom face sa dispara sau sa se rezolve. Sunt parte din noi si noi suntem responsabili sa le rezolvam. Fiecare in felul lui. Nu va fie teama, fiecare isi da seama singur la momentul potrivit care e propria metoda de a le taia de pe lista...
Pentru a ajunge insa la un psihic sanatos, avem mare nevoie si de un fizic sanatos. Este valabil si invers, de aceea nu e suficient sa "lucram" doar la una din componente.
2. starea fizica
Aici e mult de povestit, sunt extrem de multe lucruri importante de care trebuie sa tinem cont:
- suferim de anumite Probleme de sanatate? - faceti o lista
- intoleranta / alergii la diverse Alimente, produse, etc? - treceti-le pe lista
- notati-va intr-un caiet in fiecare zi, vreme de cel putin o saptamana tot ceea ce mancati si beti, inclusiv orele la care o faceti. Nu trisati, singura persoana pe care o fentati sunteti voi insiva...
- in acelasi caiet treceti si miscarea pe care o faceti zilnic. Mersul pe jos conteaza, estimati cam cati km pe zi si treceti acolo. Orice alta activitate sportiva, de asemenea, treceti in caiet.
- programul de somn - nu cred ca trebuie sa spun cat este de important un program bine conturat de somn... in somn, corpul nostru se reface, se incarca de Energie si de lucruri bune :). Notati-va in caietel si orele de trezire si de culcare.
Dupa cel putin o saptamana, haideti sa facem un test: taiati din caietelul cu mancare tot ce tine de:
- fast-Food (desi nu tot ce e fast Food e si rau, voi mai scrie despre asta)
- sucuri / bere / alcool
- dulciuri
- salamuri, carnati si alte mezeluri de porc (atentie! de porc!)
- produse de patiserie (inclusiv paine alba)
Cu ce ramaneti?
Eh, va spun eu: din ceea ce ramane, cel mai probabil 60-70% e ok, restul nu...
Cateva sfaturi pentru o digestie mai buna si pentru un corp mai sanatos:
- renuntati pe cat posibil la produsele procesate:
- inlocuiti pastele si orezul cu cele integrale. La inceput puteti la pastele integrale sa va puneti mai mult sos, pana va obisnuiti cu gustul. Dupa doua-trei portii nu o sa mai aveti Probleme. Orezul integral nu mi se pare ca difera foarte mult ca gust, doar ca trebuie putin mai mult fiert si nu va fi chiar asa de moale ca cel alb. E mai "al dente". Credeti-ma insa, cu niste ciupercute in el si "udat" cu o ciulama de pui in sos... nici nu va mai dati seama ce orez e. Va fi doar delicios.
- cantitatea de zahar de care organismul nostru are nevoie intr-o zi este de aproximativ o lingurita!!!! Comparati acum cu dulciurile taiate in exercitiul cu caietelul. Asa-i ca va speriati? Pe langa asta, absolut toate produsele procesate, de la napolitane si pana la salam, toate au zahar in ele. Daca nu ma credeti, uitati-va pe spatele ambalajului, o sa vedeti acolo cate grame de zahar la 100g de produs finit...
Credeti-ma pe cuvant ca nu e bine sa renuntati brusc la dulciuri si sa le scoateti asa, hocus-pocus, din alimentatie... inlocuiti-le treptat. Pentru cine poate, o alternativa sanatoasa la ciocolata este ciocolata neagra, cea cu minim 70% cacao. Pentru mine nu e o optiune pentru ca nu imi place absolut deloc, dar pentru cui ii place e foarte bine sa consume. Clar, nu o tabla deodata, mai cu masura :)))
Eu aveam obiceiul sa stau la televizor seara si sa rod ceva: ciocolata, napolitane, Chips, Popcorn, etc... La inceput am inlocuit bomba calorica de seara cu un bol de nuci sau de fructe. Poate fi si un bol (dar mic, nu luati valaul) de amestec de nuci, alune si fructe uscate, asa numita "mancare a studentului". Atentie si la fructe: fara Banane si struguri seara, mai bine un mar, portocala, para, zmeura, etc. Pe langa ca au un aport mai mare de zahar, bananele si strugurii sunt si mai greu digerabile si s-ar putea sa va para rau a doua zi.
O alternativa la zahar este zaharul brun sau, si mai bine, siropul de artar sau de Agave. Pentru cine suporta, e buna si stevia dar schimba gustul mancarii / bauturii intr-un mod cu care eu personal nu ma impac. Variante de zahar sanatos mai sunt, dar sunt fie foarte scumpe, fie mai putin naturale decat imi place mie :)
- renuntati la mezeluri. Daca puteti. Daca nu puteti sau nu aveti alte alternative la indemana (salam facut la tara, carnati, sunca, etc) inlocuiti-le macar pe cele de porc cu cele de pui sau de curcan. O sunculita de curcan afumata e la fel de buna ca una de praga dar are incomparabil mai putine grasimi rele in ea si mai putine zaharuri. O sa vedeti ca eu nu discut de calorii, sincer nu ma pasioneaza sa stau la fiecare imbucatura cu calculatorul langa mine :))) si in plus, aici e vorba de o alimentatie sanatoasa, nu de o cura de slabire. Slabitul vine de la sine cand avem grija de noi. Fara gluma.
- renuntati pe cat posibil la prajeli. Da, stiu ca e bun snitelul, dar un gratar de pui bine condimentat e la fel de gustos.
Ar mai fi multe sfaturi despre alimentatie, am sa deschid candva un nou post cu asta, dar momentan astea sunt cele mai importante.
- nu sariti peste mese - micul dejun e important
Am citit multe regimuri de slabit, unele le-am pus si in practica, fara
rezultate insa pe termen lung. O gramada de reguli de care nu ma pot tine, calcule
la fiecare masa si in final efectul yo-yo sau nici un efect. J
Insa cu un regim alimentar sanatos, fara sa renunt la ceva, ci doar prin
consum moderat si inlocuiri, am ajuns la un punct in care ma simt fizic si
psihic mult mai bine si am si dat jos niste kg.
·
imbunatatiti-va digestia
Exista numeroase trick-uri pe care le puteti folosi fara sa apelati la
medicamente de digestive. O sa va dau cateva exemple:
-
consumati cereale integrale –
fac minuni pentru digestie. Nu e necesar in fiecare zi, dar macar la doua-trei
zile.
-
Dimineata pe stomacul gol
bagati un pahar de apa calduta cu zeama de lamaie – chiar ajuta la digestie si
nu provoaca aciditate. Trebuie insa sa specific ca nu cunosc efectele in cazul
persoanelor care sufera de ulcer. Asadar, daca aveti asa ceva, mai bine
intrebati intai un medic.
-
Daca aveti probleme cu scaunul
(eu am in sensul opus constipatiei J) – consumati o banana la micul dejun in fiecare zi. Pe mine m-a ajutat. Daca suferiti de constipatie ignorati banana.
-
Beti apa. Fiecare dintre noi
ar trebui sa bem minim 1,5 l de apa pe zi. Spun 1,5 pentru ca apa se mai
gaseste si in alimente, legume, fructe, etc, mai o supa, o ciorba, etc… plus ca
fiecare om e diferit. Eu sunt o persoana care consum extrem de putina apa, pur
si simplu nu imi cere corpul, asa ca pentru mine si 1,5 l e mult, dar fac un efort.
J
·
Faceti putin sport
Contrar multor pareri, nu e necesar mult sport pentru a fi in forma. O
jumatate de ora pe zi sau o ora la fiecare doua zile e mai mult decat suficient
pentru a va revigora corpul si a il pune in miscare. In afara de golf si sah orice
sport conteaza J.
Eu alerg (cam 1 km tot la doua zile), fac plimbari pe jos, cam 4 km (nu e
mult, “suna” ca si cum e mult, dar chiar nu e extrem) sau pur si simplu dau
drumul la televizor sau la radio pe muzica si dansez. Un fel de Zumba ca sa fiu
mai explicita. Am si abonament la sala pentru lunile de iarna cand e prea frig
pentru alergat dar nu ma dau in vant…
·
Relaxati-va
Aici nu ma refer la relaxarea cand stau si ma uit la televizor… aia nu e
relaxare decat pentru corp. Nu e destul. Bagati-va intr-o camera, inchideti
usa, inchideti lumina, intindeti-va pe pat sau pe jos si ascultati 10-15 minute
o muzica fara cuvinte, sunetele naturii, muzica ambientala, concert de vioara,
de pian, etc… orice va place. Nu dati sonorul la maxim, doar asa, in surdina,
si concentrate-va pe a va relaxa tot corpul. Nu va ganditi la nimic, in aceste
10 minute nu exista probleme, nu exista lume, nu exista nimic decat voi… si
muzica.
Daca va place si va permiteti, mergeti o data la doua saptamani, la o
saptamana, la un masaj de relaxare. Va ajuta si trupul si spiritul.
Voi reveni cu exemple concrete de auto-masaj abdominal si informatii despre diverse alimente, fructe, legume, ierburi, ceaiuri, etc.
O zi buna va doresc!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen