In ultimul timp acest minunat fruct
originar din Mexic castiga tot mai mult teren in randul consumatorilor din
intreaga lume. Este un fruct cu o consistenta untoasa, de culoare verde, avand
forma unei pere, si care este consumat de mii de ani.
Atunci cand este consumat corect, avocado
este un fruct care aduce o imensa valoare nutritionala dietei noastre. Asta nu
inseamna ca orice meniu care contine avocado este automat un meniu sanatos. Ce
mancam langa avocado este extrem de important.
Deși avocado au un
conținut ridicat de grăsimi, este o mare sursă de potasiu,
acizi grași omega-3, si luteina. Acesta conține, de
asemenea, cantități bune de fibre solubile si insolubile. Dacă sunteti in cautare de motive pentru a va crește consumul de avocado, aici veti gasi
cateva.
La ce ajuta avocado :
-
Scaderea colesterolului
si a trigliceridelor: fructul contine o substanta numita beta-sitosterol care
scade colesterolul si trigliceridele din sange – se recomanda un fruct pe zi
timp de cateva saptamani
-
Pentru protejarea
ochilor – datorita vitaminei A si a luteinei continute, avocado consumat crud
(adica nepreparat termic, nu necopt) ajuta la imbunatatirea si protejarea
ochilor
-
Diabet –
datorita grasimilor sanatoase continute scade rezistenta la insulina si se
regleaza nivelul zaharului din sange.
-
Sarcina –
este un fruct bogat in vitamine, grasimi sanatoase si acid folic, de aceea este
extrem de folositor femeilor insarcinate. Se recomanda consumarea la pranz sau
la cina pentru a nu agrava simptomele de greata specifice sarcinii.
-
Implantare –
avocado este o sursa bogata de vitamina E care este benefica pentru un
endometru sanatos. S-a observat ca, in caz de fertilizare in vitro, sansele
femeilor care au consumat avocado au fost aproape triple!
-
Imbunatatirea
calitatii spermei – tot datorita grasimilor bune continute, avocado ajuta la
imbunatatirea calitatii spermei la barbati
-
Datorita vitaminelor
si luteinei continute, avocado are si rol de prevenire a cancerului, in special
al celui de san, ovarian, de col uterin.
-
Avocado
faciliteaza asimilarea in corp a mineralelor si vitaminelor.
-
Este un
fruct bazic care ajuta la diminuarea simptomelor de acid gastric.
-
Este indicat
in dieta copiilor cu intarzieri de crestere, dar numai dupa discutii cu medicul
pediatru
-
Mentine hidratarea pielii in senzonul rece
Cum alegem avocado
Un avocado bun trebuie sa aiba coaja intacta, lucioasa,
fara zone prea moi si „gelatinoase”.
In momentul in care apasati un avocado (usor) cu buricul
unui deget, aceasta apasare trebuie sa lase in urma o adancitura usoara. Atunci
avocado este copt. Daca e prea moale, e prea copt si s-ar putea sa fie „trecut”.
Daca avocado este tare, inca necopt, puteti sa il tineti
cateva zile acasa (de preferinta intr-o punga de hartie / hartie de copt / A4 /
etc – hartie sa fie, cam cum tineam bananele pe dulap in ziar cand eram copii –
apoi sa il consumati. Daca veti tine avocado la rece, la frigider, procesul de
coacere va fi intrerupt.
Cum „desfacem” avocado
Tin minte ca prima oara am incercat sa il curat ca pe cartof
de coaja... fiasco total, clar. Metoda corecta e relativ simpla:
-
Se taie avocado pe
lungime, cu un cutit, tot roata
-
Avocado taiat il tineti in
ambele maini si rotiti cele doua jumatati in sens invers una fata de cealalta –
rezultatul: o jumatate de avocado cu sambure si una fara
-
Incercati cu o miscare
scurta si ferma sa infigeti lama cutitului (pe lungime, nu varful) in nuca /
sambure si sa repetati din nou miscarea de dinainte rotind avocado intr-un sens
si cutitul (cu sambure cu tot) in sens invers. Eh, acum aveti doua jumatati de
avocado „cu piele”.
-
Luati o lingura si
bagati-o usor intre pulpa de avocado si coaja, daca avocado e copt va va fi
extrem de usor sa mergeti pe langa coaja cu ligura pana scoateti avocado din
pielea lui :)
-
Repetati partea cu lingura
si pentru a doua jumatate.
-
Taiat feliute si stropit
cu ulei de masline si zeama de lamaie – eu il mananc asa langa o salata caprese
sau langa un gratarde pui, sau langa un peste
-
Guacamole : mie imi place
reteta de guacamole care nu e pasta: tai un avocado cubulete mici/mijlocii. Tai
1-2 rosii tot asa, cubulete, o ceapa mica taiata cat de marunt se poate, zeama
de la o ½ de lamaie (vedeti, dupa gust), o lingura de ulei de masline, un praf
de sare, piper, un ciuf de patrunjel proaspat (atat cat va place) tocat marunt,
eventual un pic de chili si usturoi (daca puteti manca – eu nu pot). Daca
doriti puteti experimenta si cu alte mirodenii: oregano, cuisoare (praf), etc
Varianta
pasta: tot ingredientele de mai sus dar pasate in blender.
-
La o salata de cruditati
puteti folosi un avocado pasat (cu furculita, cu blenderul) pe post de maioneza
sau puteti sa il taiati bucatele si sa il amestecati in orice salata.
- "Aruncat" intr-un smoothie alaturi de alte fructe / legume
-
O reteta a lui Jamie
Oliver: piure de cartofi cu mazare si avocado:
·
250g cartofi - se fierb ca pentru piure, se zdrobesc cu
1-2 linguri de lapte
·
100g boabe de mazare –
proaspata sau congelata, se fierbe pana e moale apoi se scoate intr-un bol la
racit
·
1 avocado mare se curata
apoi se taie cubulete
·
Un ciuf de menta (dupa
gust) se toaca marunt
·
Se amesteca cartofii cu
mazarea si cu avocado, se asezoneaza cu sare, se presara menta tocata deasupra
si se serveste.
Va doresc pofta buna!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen