Mittwoch, 10. Februar 2016

Avocado – fructul iernii




In ultimul timp acest minunat fruct originar din Mexic castiga tot mai mult teren in randul consumatorilor din intreaga lume. Este un fruct cu o consistenta untoasa, de culoare verde, avand forma unei pere, si care este consumat de mii de ani.

Atunci cand este consumat corect, avocado este un fruct care aduce o imensa valoare nutritionala dietei noastre. Asta nu inseamna ca orice meniu care contine avocado este automat un meniu sanatos. Ce mancam langa avocado este extrem de important.

Deși avocado au un conținut ridicat de grăsimi, este o mare sursă de potasiu, acizi grași omega-3, si luteina. Acesta conține, de asemenea, cantități bune de fibre solubile si insolubile. Dacă sunteti in cautare de motive pentru a va crește consumul de avocado, aici veti gasi cateva.

La ce ajuta avocado :

-       Scaderea colesterolului si a trigliceridelor: fructul contine o substanta numita beta-sitosterol care scade colesterolul si trigliceridele din sange – se recomanda un fruct pe zi timp de cateva saptamani

-       Pentru protejarea ochilor – datorita vitaminei A si a luteinei continute, avocado consumat crud (adica nepreparat termic, nu necopt) ajuta la imbunatatirea si protejarea ochilor

-       Diabet – datorita grasimilor sanatoase continute scade rezistenta la insulina si se regleaza nivelul zaharului din sange.

-       Sarcina – este un fruct bogat in vitamine, grasimi sanatoase si acid folic, de aceea este extrem de folositor femeilor insarcinate. Se recomanda consumarea la pranz sau la cina pentru a nu agrava simptomele de greata specifice sarcinii.

-       Implantare – avocado este o sursa bogata de vitamina E care este benefica pentru un endometru sanatos. S-a observat ca, in caz de fertilizare in vitro, sansele femeilor care au consumat avocado au fost aproape triple!

-       Imbunatatirea calitatii spermei – tot datorita grasimilor bune continute, avocado ajuta la imbunatatirea calitatii spermei la barbati

-       Datorita vitaminelor si luteinei continute, avocado are si rol de prevenire a cancerului, in special al celui de san, ovarian, de col uterin.

-       Avocado faciliteaza asimilarea in corp a mineralelor si vitaminelor.

-       Este un fruct bazic care ajuta la diminuarea simptomelor de acid gastric.

-       Este indicat in dieta copiilor cu intarzieri de crestere, dar numai dupa discutii cu medicul pediatru

-        Mentine hidratarea pielii in senzonul rece

 Inainte de toate insa trebuie sa stim sa alegem un avocado bun si copt si sa il „desfacem”. :))

Cum alegem avocado

Un avocado bun trebuie sa aiba coaja intacta, lucioasa, fara zone prea moi si „gelatinoase”.

In momentul in care apasati un avocado (usor) cu buricul unui deget, aceasta apasare trebuie sa lase in urma o adancitura usoara. Atunci avocado este copt. Daca e prea moale, e prea copt si s-ar putea sa fie „trecut”.

Daca avocado este tare, inca necopt, puteti sa il tineti cateva zile acasa (de preferinta intr-o punga de hartie / hartie de copt / A4 / etc – hartie sa fie, cam cum tineam bananele pe dulap in ziar cand eram copii – apoi sa il consumati. Daca veti tine avocado la rece, la frigider, procesul de coacere va fi intrerupt.

Cum „desfacem” avocado

Tin minte ca prima oara am incercat sa il curat ca pe cartof de coaja... fiasco total, clar. Metoda corecta e relativ simpla:

-       Se taie avocado pe lungime, cu un cutit, tot roata

-       Avocado taiat il tineti in ambele maini si rotiti cele doua jumatati in sens invers una fata de cealalta – rezultatul: o jumatate de avocado cu sambure si una fara

-       Incercati cu o miscare scurta si ferma sa infigeti lama cutitului (pe lungime, nu varful) in nuca / sambure si sa repetati din nou miscarea de dinainte rotind avocado intr-un sens si cutitul (cu sambure cu tot) in sens invers. Eh, acum aveti doua jumatati de avocado „cu piele”.

-       Luati o lingura si bagati-o usor intre pulpa de avocado si coaja, daca avocado e copt va va fi extrem de usor sa mergeti pe langa coaja cu ligura pana scoateti avocado din pielea lui :)

-       Repetati partea cu lingura si pentru a doua jumatate.

 In incheiere va dau si cateva variante de a prepara avocado:

 
-       Taiat feliute si stropit cu ulei de masline si zeama de lamaie – eu il mananc asa langa o salata caprese sau langa un gratarde pui, sau langa un peste

-       Guacamole : mie imi place reteta de guacamole care nu e pasta: tai un avocado cubulete mici/mijlocii. Tai 1-2 rosii tot asa, cubulete, o ceapa mica taiata cat de marunt se poate, zeama de la o ½ de lamaie (vedeti, dupa gust), o lingura de ulei de masline, un praf de sare, piper, un ciuf de patrunjel  proaspat (atat cat va place) tocat marunt, eventual un pic de chili si usturoi (daca puteti manca – eu nu pot). Daca doriti puteti experimenta si cu alte mirodenii: oregano, cuisoare (praf), etc

Varianta pasta: tot ingredientele de mai sus dar pasate in blender.

-       La o salata de cruditati puteti folosi un avocado pasat (cu furculita, cu blenderul) pe post de maioneza sau puteti sa il taiati bucatele si sa il amestecati in orice salata.
 
-   "Aruncat" intr-un smoothie alaturi de alte fructe / legume

-       O reteta a lui Jamie Oliver: piure de cartofi cu mazare si avocado:

·         250g cartofi  - se fierb ca pentru piure, se zdrobesc cu 1-2 linguri de lapte

·         100g boabe de mazare – proaspata sau congelata, se fierbe pana e moale apoi se scoate intr-un bol la racit

·         1 avocado mare se curata apoi se taie cubulete

·         Un ciuf de menta (dupa gust) se toaca marunt

·         Se amesteca cartofii cu mazarea si cu avocado, se asezoneaza cu sare, se presara menta tocata deasupra si se serveste.

Va doresc pofta buna!

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen