Donnerstag, 4. Februar 2016

Gingivita / Paradontoza – tratamente si prevenire






Pentru ca am trecut de curand printr-o experienta deloc placuta cu gingivita, scriu astazi ce si cum am facut sa scap de ea.
In primul rand, ce este gingivita? Este o inflamatie dureroasa a gingiilor. Si va spun din experienta… chiar e dureroasa… din ce cauza se intampla? Pai de cele mai multe ori din cauza unei igiene orale necorespunzatoare. Bacteriile se aduna pe dinti, se formeaza placa dentara din bacterii, resturi de alimente, saliva, etc si aceasta pacatoasa placa dentara duce la infectii bacteriene care pot sa o ia razna si sa ne lase farad inti in gura. Infectiile nu afecteaza numai gingiile si dintii, ci pot afecta si osul maxilarului / mandibulei si atunci deja devine problema extrem de grava.
Asadar de ce sa asteptam sa nu mai putem spune “cozonaci cu nuci” cu toti dintii? Hai sa vedem ce putem face sa prevenim si sa tratam in mod natural gingivita.
Trebuie sa va spun de la inceput ca nu voi recomanda produse de igiena orala chimice, nici macar apa de gura. Dupa umila mea parere exista nenumarate variante naturale pentru igiena orala, majoritatea mai bune decat o pasta de dinti sau o apa de gura cumparata. Ceea ce recomand insa cu caldura  sunt periutele acele mici, interdentare, de curatat sau ata dentara. Mai jos pasii pe care i-am urmat eu:
Pasul 1
Periajul corect al dintilor
 Acordati atentie si timp spalatului pe dinti si, mai important: periati dintii CORECT! Periuta de dinti trebuie inclinata la 45 de grade, astfel incat o parte a ei sa curate dintii iar cealalta sa curete gingia.  In cazul in care va permiteti, puteti investi intr-o periuta de dinti electrica (desi eu personal nu sunt fan, imi vibreaza tot creierul cand ma spal pe dinti cu ea).
Periati dintii si gingiile energic insa nu exagerati. Acordati minim 3 minute periajului.
Nu uitati sa periati si limba! Stiu ca e rau dar asta e… degeaba dati jos bacteriile de pe dinti daca le lasati pe limba… Personal recomand curatarea limbii cu un tifon steril. Nu apasati foarte tare.
Pasul 2
Pasta de dinti
 Eu mi-am facut singura pasta de dinti in felul urmator:
-          2 linguri ulei de cocos
-          1 lingura de bicarbonat de sodiu alimentar
-          Cateva (4-5) picaturi de extract de echinaceea (se poate si cu menta)
Am amestecat totul bine de tot si am pus intr-un borcanel cu capac in baie. Uleiul de cocos este pana pe la 25-26 de grade in stare solida asa ca momentan nu trebuie sa il tin la rece. Se ia pe periuta cat ai nevoie si te speli normal.
Pasul 3
Gargara sau clatitul gurii, masajul gingiilor
Aici am incercat mai multe variante, le-am combinat si le-am ras-combinat (am clatit de doua ori pe zi minim) :
-          Ceai de musetel (1 pahar ca. 200ml) cu un varf de lingurita de bicarbonat
-          Apa (ca.200 ml) cu un varf de lingurita de bicarbonat
-          Ulei de masline: aici am doua variante, ambele incercate pe propria piele: masati pur si simplu gingiile cu ulei de masline (extravirgin de preferinta) sau luati o gura de ulei si plimbati-o de la stanga la dreapta, incercati sa il “impingeti” printre dinti cam 7-10 minute.
-          Ulei de cocos – plimbat prin gura ca si uleiul de masline
-          Glicerina boraxata (cumparata din farmacie) – am masat usor gingiile de cateva ori pe zi dar, va spun cu sinceritate ca de la glicerina nu am simtit nici o ameliorare. Poate la altii functioneaza…
 In cazul in care gingiile dor foarte tare puteti lua de la farmacie o crema pentru cavitatea bucala care sa contina lidocaine. Se aplica local, unde doare si locul va amorti usor.
Pasul 4
Alimentatia
 Pe perioada in care aveti probleme cu gingiile incercati sa adoptati o dieta mai alcalina, usoara. Avocado, cartofi fierti in coaja, legume, carne alba, etc. Evitati dulciurile si fructele (eventual mere coapte, pere dar nu portocale sau alte citrice).
Pasul 5
Descoperiti cauza
 Un periaj necorespunzator al dintilor nu e neaparat si cauza sau, mai bine spus, singura cauza a gingivitelor. O vizita la dentist va poate scapa de nedoritul tartru dentar, dar s-ar putea sa mai fie si alte cauze.
La mine, spre exemplu, o cauza (posibila, nu si obligatorie) este gastrita de reflux, acea “acreala” care iti vine inapoi pe esofag. Asadar pe langa dieta alcalina am mai luat si alte masuri:
-          O jumatate de pahar cu apa calduta in care am stors o jumatatate de lamaie in fiecare dimineata pe stomacul gol (o sa spuneti ca lamaia e acida… absolut deloc. Neavand zahar, lamaia ajuta la alcalinizarea continutului stomacal – explicatia scurta, aia lunga o las specialistilor)
-          O jumatate  de lingurita de ulei de cocos cu ½ de ora inainte de masa (o data sau de doua ori pe zi)
-          O “cura” de lactobacillus acidophilus – bacteria din lapte acru. Este un probiotic , se gasesc in farmacii pastilute cu aceasta bacterie care ajuta la refacerea florei intestinale. Are un PH de sub 5.0 si are rolul de a transforma zaharurile in acid lactic. Se gasesc si natural in tractul digestiv uman. Un tratament cu antibiotic distruge aceasta bacterie si poate cauza candida pe tractul digestive si nu numai.  Acest acidophilus este, asadar, si un tratament bun contra candidozei.
 In speranta ca nu veti avea niciodata nevoie sa puneti in practica sfaturile acestea, va doresc o zi minunata si, de ce nu, poate ma completati cu sfaturi si metode care au dat rezultate la voi.

 

 

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen