Montag, 8. Februar 2016

Extractul din samburi de grapefruit – DA sau NU?








In ultimele zile m-a preocupat foarte mult sa aflu detalii despre utilizarea extractului din samburi de grapefruit. De ce? Pentru ca se zice ca ar fi unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

Din pacate mai mult am intrat in ceata decat sa ma lamuresc ce este cu acest extract…

O multime de studii si comentarii sustin ca extractul din samburi de grapefruit (o sa il numesc ESG mai departe), prin insasi metoda de productie ajunge sa fie, de fapt, un produs chimic.


Extractul se obtine din seminte si pielite de la grapefruit la care sa adauga glicerina pentru a reduce aciditatea si amarala.

Pareri PRO:

Pe cale orala:

1.    Impotriva infectiilor bacteriene, virale, etc, inclusiv impotriva candidozei

2.    Pentru scaderea colesterolului

3.    Impotriva arterosclerozei, cancerului, psoriazisului

4.    Impotriva obezitatii

Aplicat pe piele:

5.    Tonifiant pentru piele, cresterea parului, impotriva acneei

6.    Dusuri vaginale contra candidozei

7.    Spalaturi bucale impotriva gingivitei

Inhalatii:

8.    Impotriva infectiilor pulmonare

9.    Impotriva depresiei si a durerilor de cap, migrenelor

Alte utilizari:

10. Conservant alimentar

11. Antibacterian

Pareri CONTRA:

Studiile efectuate în Statele Unite si în strainatate raportează o activitate chimica suspecta și anormala în numeroase extracte de seminte de grapefruit, selectate aleatoriu. Aici este un raport de la Institutul de Farmacie, Ernst Moritz Arndt Universitatea, Greifswald, Germania:

"Am examinat eficacitatea antimicrobiana precum și continutul de agenti de conservare a sase extracte de seminte de grapefruit din comert. Cinci dintre cele sase extracte au arătat o activitate ridicata de inhibare a cresterii germenilor. În toate extractele de seminte de grapefruit active antimicrobiene, a fost detectata clorura de benzetoniu (...). In plus, trei extracte contineau si substantele triclosan și metil paraben. Intr-un singur extract de seminte de grapefruit testate nu a fost găsit nici un agent conservant.

Cu toate acestea, nici in acest extract, precum nici intr-o serie de alte extracte self-made din seminte si suc sau pulpa de grapefruit (Citrus paradisi), nu a putut fi detectata nici o activitate antimicrobiana.

Astfel, se poate concluziona ca activitatea antimicrobiana puternica, aproape universal atribuita semintelor de grapefruit este numai din cauza agentilor de conservare sintetici conținuți. Produse naturale cu activitate antimicrobiana nu par să fie prezente.
Mai mult, USDA a realizat un studiu pe extractul de seminte de grapefruit si a declarat, "Venind in confirmarea unui studiu anterior efectuat de catre cercetatorii din Germania, am descoperit ca unele extracte de seminte de grapefruit comerciale contin clorura de benzetoniu, un agent antimicrobian sintetic utilizat în mod obisnuit în produsele cosmetice și aprobate doar pentru uz topic, la niveluri relativ ridicate de 8% ".

Centrul elvetian de Informații toxicologice din Basel, Elvetia, raporteaza ca produsele care contin clorura de benzetoniu, în concentrații de 7-11%, reprezintă un risc major pentru sanatate dacă sunt ingerate (adica prin gura). Expunerea pielii sau ochilor poate cauza simptome toxice. Centrul de informare elvetian de toxicologie descurajeaza consumatorii din administrarea acestor extracte exceptia cazului în care se cunoaste care dintre ele contin clorura de benzetoniu si care sunt concentratiile. "
Dupa ce am citit parerile pro si contra am cautat pe nenumarate site-uri oameni care au papat de buna-voie si nesiliti de nimeni extract din samburi de grapefruit, sa vad ce experiente au avut, daca au experimentat efecte adverse sau nu, daca s-au vindecat de diverse probleme, etc.


Majoritatea au luat intre 3-10 picaturi de ESG intr-un pahar de apa sau suc de fructe. Dintre ei, cam 80% au experimentat efecte adverse in primele zile:

-       Greata

-       Diaree

-       Ameteli

Majoritatea sufereau de candidoza bucala sau vaginala severa si au raportat o diminuare semnificativa a simptomelor si chiar vindecarea pe perioada lunga, fara episoade de reaparitie a bolii.

Personal mi se pare riscul cam prea mare... In orice caz, fara sfatul si recomandarea unui medic homeopat de incredere nu as incerca pe pielea personala....

Din pacate apucasem deja sa comand o sticluta de ESG pentru ca m-am aruncat la cumparaturi inainte sa ma documentez (se mai intampla). Asadar aveam o dilema: ce sa fac cu ESG-ul cumparat? Am stat si am gandit logic, am recitit toate studiile contra si am decis sa il folosesc la spalat rufe si vase. Din studiile elvetiene reiese ca ESG e periculos daca este ingerat (mancat, baut). Din studiile germane reiese ca ESG care contine toate clorurile alea este totusi un bun dezinfectant, antibacterian, antimicotic, etc.

 Asadar, de ce nu la rufe si la vase? Nu va inchipuiti ca torn jumate de sticluta, dar am considerat ca 3-4 picaturi care sa „ajute” detergentul nu au cum sa imi faca rau.

 O alta intrebuintare pe care am gasit-o este pentru dezinfectarea periutei de dinti: pun periuta de dinti cu capul in jos intr-un pahat cu apa in care adaug 2-3 picaturi de ESG si o las acolo 1-2 ore. O spal bine si o folosesc apoi normal.

 Acestea fiind spuse, in cazul in care veti dori vreodata sa utilizati intern ESG, mai ganditi-va si, mai mult decat orice, cereti parerea unui medic homeopat de incredere!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen