Fructele de Goji, numite si fructul lupului, sunt niste
fructe de padure care sunt folosite in Tibet de peste 1700 de ani.
Medicina tibetană include aceste boabe în tratamentul
problemelor renale, probleme de
ficat, pentru scăderea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, curata sangele,
probleme oculare, erupții cutanate,
psoriazis, depresie, alergii, insomnie, boli hepatice
cronice, diabet si tuberculoza.
Goji sunt, de asemenea, utilizate de către oamenii din Tibet pentru a crește longevitatea
și ca un tonic general. Există
sărbători anuale organizate
în onoarea acestui fruct Goji. Mulți
dintre oamenii din anumite zone din
Tibet și din alte părți, care consumă
regulat Goji traiesc chiar peste
100 de ani, fara probleme de
sănătate. Mulți oameni care mănâncă acum fructe
de Goji zilnic spun ca
ajuta la îmbunătățirea vederii, restabilirea culorii părului, imbunatateste starea de spirit, imbunatateste vizibil
nivelul de energie, somnul,
imunitatea, și au mai multa pofta de viata.
Informatii nutritionale privind Goji:
• 18 aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali
• 21 oligoelemente, inclusiv zinc, calciu, germaniu, seleniu si fosfor
• Una dintre cele mai mari surse de antioxidanti (are efect anti-îmbătrânire).
• Mai multe proteine decat grâul integral (13 %)
• 180% din vitamina A necesara zilnic (in 30 de grame de Goji).
• vitamine B1, B2, B6
• Vitamina E (care este foarte rar în fructe)
• Mai multa vitamina C in 30 de grame de Goji decât intr-o portocala
• Conține agentul anti-inflamator beta-sitosterol, care reduce colesterolul
• Acizii grași esențiali, cum ar fi omega 6 acid linoleic care regleaza hormonii și promovează pierderea grasimii
• Conține un spectru complet de carotenoizi antioxidanti, inclusiv beta-caroten (o sursă mai bună decât chiar morcovii) și zeaxantina (protejeaza ochii). Goji este cea mai bogata sursa de carotenoizi din toate alimentele cunoscute.
• fier - de 15 ori mai nutritiv decat spanacul
• antibacterian si antifungic
• genereaza un sentiment de bunăstare și optimism – Goji mai este cunoscut sub numele de "boabele fericite"
• Intareste sistemul imunitar
• 18 aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali
• 21 oligoelemente, inclusiv zinc, calciu, germaniu, seleniu si fosfor
• Una dintre cele mai mari surse de antioxidanti (are efect anti-îmbătrânire).
• Mai multe proteine decat grâul integral (13 %)
• 180% din vitamina A necesara zilnic (in 30 de grame de Goji).
• vitamine B1, B2, B6
• Vitamina E (care este foarte rar în fructe)
• Mai multa vitamina C in 30 de grame de Goji decât intr-o portocala
• Conține agentul anti-inflamator beta-sitosterol, care reduce colesterolul
• Acizii grași esențiali, cum ar fi omega 6 acid linoleic care regleaza hormonii și promovează pierderea grasimii
• Conține un spectru complet de carotenoizi antioxidanti, inclusiv beta-caroten (o sursă mai bună decât chiar morcovii) și zeaxantina (protejeaza ochii). Goji este cea mai bogata sursa de carotenoizi din toate alimentele cunoscute.
• fier - de 15 ori mai nutritiv decat spanacul
• antibacterian si antifungic
• genereaza un sentiment de bunăstare și optimism – Goji mai este cunoscut sub numele de "boabele fericite"
• Intareste sistemul imunitar
Goji conțin următorii compuși complecși:
• beta-sitosterol, un agent anti-inflamator. Beta-sitosterol de asemenea, scade colesterolul.
• Cyperone, un compus de care beneficiază inima și presiunea arteriala, ameliorează disconfortul menstrual, și a fost utilizat în tratamentul cancerului de col uterin.
• Sola Vetivone, un compus puternic anti-fungic si anti-bacterian.
• Physalin, un compus natural care este activ împotriva tuturor tipurilor majore de leucemie. A fost demonstrat ca creste activitatea celulelor natural killer la șoarecii normali și purtători de tumori, cu efect anti-cancer cu spectru larg. Acesta a fost utilizat ca tratament pentru hepatita B.
• Betaina, care este utilizat de către ficat pentru a produce colină, un compus care calmeaza nervozitate, imbunatateste memoria, promovează creșterea musculară, și protejează împotriva bolilor de ficat gras.
• beta-sitosterol, un agent anti-inflamator. Beta-sitosterol de asemenea, scade colesterolul.
• Cyperone, un compus de care beneficiază inima și presiunea arteriala, ameliorează disconfortul menstrual, și a fost utilizat în tratamentul cancerului de col uterin.
• Sola Vetivone, un compus puternic anti-fungic si anti-bacterian.
• Physalin, un compus natural care este activ împotriva tuturor tipurilor majore de leucemie. A fost demonstrat ca creste activitatea celulelor natural killer la șoarecii normali și purtători de tumori, cu efect anti-cancer cu spectru larg. Acesta a fost utilizat ca tratament pentru hepatita B.
• Betaina, care este utilizat de către ficat pentru a produce colină, un compus care calmeaza nervozitate, imbunatateste memoria, promovează creșterea musculară, și protejează împotriva bolilor de ficat gras.
Omega
Goji sunt bogate în acizi grași esențiali, a acizilor Omega sănătosi, care sunt necesari pentru producerea de hormoni și pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. În particular, acidul linoleic este abundent.
Goji sunt bogate în acizi grași esențiali, a acizilor Omega sănătosi, care sunt necesari pentru producerea de hormoni și pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. În particular, acidul linoleic este abundent.
Știința modernă a demonstrat că acest boabe de un roșu strălucitor conțin nu numai un nivel extrem de ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, dar conțin, de asemenea, multe fitochimicale unice, polizaharide, și compuși complecși pe care oamenii de știință abia încep să ii înțeleagă.
Ce gust au Goji?
Unii oameni au semnalat senzatii ciudate in
primele 2 saptamani de consum de Goji, asta pentru ca fructele cauzeaza
echilibrarea si curatarea organelor, in special a ficatului. Daca senzatiile
sunt neplacute, se recomanda reducerea cantitatii consumate pana cand corpul se
obisnuieste.
De asemenea, cei care au probleme cu
tensiunea arteriala ar trebui sa consume cu mare grija aceste fructe.
-
Cu Ginseng – pentru energie, vitalitate,
libido, echilibru nervos
-
Cu Maca – pentru fertilitate, libido,
afrodisiac
-
Cu spirulina si chlorella (astea sunt niste
alge) – pentru completare cu minerale si vitamine, pentru pierderea in
greutate, energie
-
Cu Turmeric – antioxidant,
anti-imbatranire, prevenirea cancerului, anti-inflamator
-
Cu fructele de padure Acai – pentru
sistemul imunitar, digestie, boli cardiovasculare
-
Pentru mic-dejun
Eu am cumparat fructe uscate de Goji si cel
mai mult imi place sa „arunc” cateva intr-un iaurt. Mai adaug un fruct taiat
cubulete (ce am prin casa: banana, para, zmeura, capsuni... orice fruct merge),
o jumatate de lingurita de tarate si o jumatate de lingurita de seminte de
chia.
Puteti insa sa va folositi imaginatia la
facut combinatii si sa folositi ceea ce va place cel mai mult.
-
In salate
Poate pare ciudat sa pui fructe in salata
dar chiar e bun. Asa cum bobitele de rodie sunt extrem de delicioase intr-o
salata de legume, asa se intampla si cu Goji. Puneti cateva bobite de Goji 10
minute in apa sa se „umfle” (exact cum faceti si cu stafidele), apoi
adaugati-le la salata.
-
Supa chinezeasca cu Goji
Am gasit nenumarate retete asiatice de supa
de pui cu goji.. care mai de care cu ingrediente ciudate si necunoscute.. pana
la urma am dat de o reteta mai „europeana” ca sa ii spun asa, cu relativ putine
ingrediente si care e delicioasa. Aici reteta pentru 4 portii:
· Cam 3 l supa de pui
· O ceapa mare
· 12 ciuperci (de preferat shiitake, dar merg orice fel de ciuperci) taiate felii subtiri
· 50-75g fructe de goji (depinde cate puteti manca)
· Sare si piper
Eu prima data fierb puiul pentru a obtine supa.
Scot puiul din supa, il dau bucati jos de pe os (cat va plac de mari bucatile).
Bucatile de carne se pun in tigaie si se dinstuie impreuna cu ceapa si cu
ghimbirul. Daca vi se pare ca se arde sau nu se dinstuie bine, puteti adauga
putin ulei de masline sau ulei de cocos. Puneti totul in supa de pui si lasati
la foc mic cam o ora. Taiati ciupercile feliute si adaugati-le in supa.
Adaugati si goji in supa. Mai lasati sa fiarba vreo 20-30 de minute.
Ajustati gustul cu sare si piper.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen