Mittwoch, 24. Februar 2016

Superfructe - Goji


 
Fructele de Goji, numite si fructul lupului, sunt niste fructe de padure care sunt folosite in Tibet de peste 1700 de ani.

Medicina tibetană include aceste boabe în tratamentul problemelor renale, probleme de ficat, pentru scăderea colesterolului, scăderea tensiunii arteriale, curata sangele, probleme oculare, erupții cutanate, psoriazis, depresie, alergii, insomnie, boli hepatice cronice, diabet si tuberculoza. Goji sunt, de asemenea, utilizate de către oamenii din Tibet pentru a crește longevitatea și ca un tonic general. Există sărbători anuale organizate în onoarea acestui fruct Goji. Mulți dintre oamenii din anumite zone din Tibet și din alte părți, care consumă regulat Goji traiesc chiar peste 100 de ani, fara probleme de sănătate. Mulți oameni care mănâncă acum fructe de Goji zilnic spun ca ajuta la îmbunătățirea vederii, restabilirea culorii părului, imbunatateste starea de spirit, imbunatateste vizibil nivelul de energie, somnul, imunitatea, și au mai multa pofta de viata.

Informatii nutritionale privind Goji:
• 18 aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali
• 21 oligoelemente, inclusiv zinc, calciu, germaniu, seleniu si fosfor
• Una dintre cele mai mari surse de antioxidanti (are efect anti-îmbătrânire).
• Mai multe proteine ​​decat grâul integral (13 %)
• 180% din vitamina A necesara zilnic (in 30 de grame de Goji).
• vitamine B1, B2, B6
• Vitamina E (care este foarte rar în fructe)
• Mai multa vitamina C in 30 de grame de Goji decât intr-o portocala
• Conține agentul anti-inflamator beta-sitosterol, care reduce colesterolul
• Acizii grași esențiali, cum ar fi omega 6 acid linoleic care regleaza hormonii și promovează pierderea grasimii
• Conține un spectru complet de carotenoizi antioxidanti, inclusiv beta-caroten (o sursă mai bună decât chiar morcovii) și zeaxantina (protejeaza ochii).
Goji este cea mai bogata sursa de carotenoizi din toate alimentele cunoscute.
• fier - de 15 ori mai nutritiv decat spanacul
• antibacterian si antifungic
• genereaza un sentiment de bunăstare și optimism – Goji mai este cunoscut sub numele de "boabele fericite"
• Intareste sistemul imunitar

 Prin continutul bogat in germaniu si seleniu are un rol protector al ficatului, benefic la pacientii care fac chimoterapie.

Goji conțin următorii compuși complecși:
• beta-sitosterol, un agent anti-inflamator.
Beta-sitosterol de asemenea, scade colesterolul.
• Cyperone, un compus de care beneficiază inima și presiunea arteriala, ameliorează disconfortul menstrual, și a fost utilizat în tratamentul cancerului de col uterin.
• Sola Vetivone, un compus puternic anti-fungic si anti-bacterian.
• Physalin, un compus natural care este activ împotriva tuturor tipurilor majore de leucemie. A fost demonstrat ca creste activitatea celulelor natural killer la șoarecii normali și purtători de tumori, cu efect anti-cancer cu spectru larg.
Acesta a fost utilizat ca tratament pentru hepatita B.
• Betaina, care este utilizat de către ficat pentru a produce colină, un compus care calmeaza nervozitate, imbunatateste memoria, promovează creșterea musculară, și protejează împotriva bolilor de ficat gras.


Omega
Goji sunt bogate în acizi grași esențiali, a acizilor Omega sănătosi, care sunt necesari pentru producerea de hormoni și pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos.
În particular, acidul linoleic este abundent.

 

 
Chiar mai mult...
Știința modernă a demonstrat că acest boabe de un roșu strălucitor conțin nu numai un nivel extrem de ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, dar conțin, de asemenea, multe fitochimicale unice, polizaharide, și compuși complecși pe care oamenii de știință abia încep să ii înțeleagă.

Ce gust au Goji?

 La noi gasim aproape exclusiv fructe de Goji uscate. Au aceeasi textura ca si stafidele si un gust dulce-acrisor.

 
Cat Goji sa consumam?

 
In diverse articole am citit ca se recomanda la inceput doar 2-3 grame de goji (varianta de fructe uscate) pe zi. Datorita continutului mare de Vitamina C poate cauza diaree, asadar este recomandat sa se inceapa cu cateva bobite pe zi pana cand sistemul digestiv si corpul se obisnuiesc.

Unii oameni au semnalat senzatii ciudate in primele 2 saptamani de consum de Goji, asta pentru ca fructele cauzeaza echilibrarea si curatarea organelor, in special a ficatului. Daca senzatiile sunt neplacute, se recomanda reducerea cantitatii consumate pana cand corpul se obisnuieste.

 Contraindicatii?

 Desi nu are foarte multe contraindicatii, este mai bine ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa nu consume aceste fructe, ele stimuleaza uterul.

De asemenea, cei care au probleme cu tensiunea arteriala ar trebui sa consume cu mare grija aceste fructe.

 
Cu ce putem combina Goji?

 
Puterea bobitelor de Goji poate fi marita in combinatie cu alte plante:

-       Cu Ginseng – pentru energie, vitalitate, libido, echilibru nervos

-       Cu Maca – pentru fertilitate, libido, afrodisiac

-       Cu spirulina si chlorella (astea sunt niste alge) – pentru completare cu minerale si vitamine, pentru pierderea in greutate, energie

-       Cu Turmeric – antioxidant, anti-imbatranire, prevenirea cancerului, anti-inflamator

-       Cu fructele de padure Acai – pentru sistemul imunitar, digestie, boli cardiovasculare

 
Retete cu Goji

 
-       Pentru mic-dejun

Eu am cumparat fructe uscate de Goji si cel mai mult imi place sa „arunc” cateva intr-un iaurt. Mai adaug un fruct taiat cubulete (ce am prin casa: banana, para, zmeura, capsuni... orice fruct merge), o jumatate de lingurita de tarate si o jumatate de lingurita de seminte de chia.

Puteti insa sa va folositi imaginatia la facut combinatii si sa folositi ceea ce va place cel mai mult.

-       In salate

Poate pare ciudat sa pui fructe in salata dar chiar e bun. Asa cum bobitele de rodie sunt extrem de delicioase intr-o salata de legume, asa se intampla si cu Goji. Puneti cateva bobite de Goji 10 minute in apa sa se „umfle” (exact cum faceti si cu stafidele), apoi adaugati-le la salata.

-       Supa chinezeasca cu Goji

Am gasit nenumarate retete asiatice de supa de pui cu goji.. care mai de care cu ingrediente ciudate si necunoscute.. pana la urma am dat de o reteta mai „europeana” ca sa ii spun asa, cu relativ putine ingrediente si care e delicioasa. Aici reteta pentru 4 portii:

 
·         400g carne de pui pe os (eu am folosit picior)
·         Cateva feliute de ghimbir proaspat (sau ½ de lingurita de praf de ghimbir)
·         Cam 3 l supa de pui
·         O ceapa mare
·         12 ciuperci (de preferat shiitake, dar merg orice fel de ciuperci) taiate felii subtiri
·         50-75g fructe de goji (depinde cate puteti manca)
·         Sare si piper

Eu prima data fierb puiul pentru a obtine supa. Scot puiul din supa, il dau bucati jos de pe os (cat va plac de mari bucatile). Bucatile de carne se pun in tigaie si se dinstuie impreuna cu ceapa si cu ghimbirul. Daca vi se pare ca se arde sau nu se dinstuie bine, puteti adauga putin ulei de masline sau ulei de cocos. Puneti totul in supa de pui si lasati la foc mic cam o ora. Taiati ciupercile feliute si adaugati-le in supa. Adaugati si goji in supa. Mai lasati sa fiarba vreo 20-30 de minute.

Ajustati gustul cu sare si piper.

 In rest, puteti folosi fructele de Goji exact cum folositi stafidele, doar in cantitati mai mici.

 Enjoy! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen