În Ayurveda-cea mai
veche practica medicala inca in uz-ghimbirul este medicamentul natural cel mai
recomandat. Ca atare, ghimbirul este menționat ca vishwa bheshaj-însemnând
"medicament universal" -după medicii ayurvedici.
O acumulare de studii și analize chimice în anul 2000 a stabilit ca ghimbirul are cel puțin 477 de constituenți activi. Fiecare dintre aceste elemente constitutive pot stimula un mecanism fiziologic ușor diferit în corp. Acesta este de altfel,unul dintre secretele plantelor tradiționale. Componentele lor se tamponeaza și se echilibreaza reciproc.
O acumulare de studii și analize chimice în anul 2000 a stabilit ca ghimbirul are cel puțin 477 de constituenți activi. Fiecare dintre aceste elemente constitutive pot stimula un mecanism fiziologic ușor diferit în corp. Acesta este de altfel,unul dintre secretele plantelor tradiționale. Componentele lor se tamponeaza și se echilibreaza reciproc.
Multi
dintre constituenții activi ai ghimbirului au efecte anti-inflamatorii și / sau
de reducere a durerii. Cercetarile au ilustrat faptul că ghimbirul inhibă
enzimele COX și LOX într-un mod echilibrat. Acest lucru permite o reducere
treptată a inflamației și durerii fără efecte negative secundare
gastro-intestinale ca in cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene (medicamente).
Ghimbirul stimuleaza circulatia, inhiba diverse infecții, și întărește ficatul.
De aceea ghimbirul a fost folosită ca tratament pentru artrita reumatoidă, boli respiratorii, febra, greata, răceli, gripă, hepatită, boli de ficat, dureri de cap și pentru multe boli digestive. Naturistii clasifica ghimbirul ca analgezic, tonic, expectorant, carminativ, antiemetic, stimulent, antiinflamator și antimicrobian.
Studiile anterioare au aratat ca ghimbirul este un remediu eficient pentru reducerea durerii asociate cu artrita.
Cu toate acestea, spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, ghimbirul nu vine cu efecte secundare tipice gastro-intestinale-gen arsuri la stomac si ulcere.
De fapt, ghimbirul, s-a dovedit clinic, reduce greata, durerile de stomac, ulcerele și multe alte probleme gastro-intestinale.
Exista nenumarate studii medicale care intaresc in mod stiintific tot ceea ce se stie despre puterea de vindecare a ghimbirului:
De aceea ghimbirul a fost folosită ca tratament pentru artrita reumatoidă, boli respiratorii, febra, greata, răceli, gripă, hepatită, boli de ficat, dureri de cap și pentru multe boli digestive. Naturistii clasifica ghimbirul ca analgezic, tonic, expectorant, carminativ, antiemetic, stimulent, antiinflamator și antimicrobian.
Studiile anterioare au aratat ca ghimbirul este un remediu eficient pentru reducerea durerii asociate cu artrita.
Cu toate acestea, spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, ghimbirul nu vine cu efecte secundare tipice gastro-intestinale-gen arsuri la stomac si ulcere.
De fapt, ghimbirul, s-a dovedit clinic, reduce greata, durerile de stomac, ulcerele și multe alte probleme gastro-intestinale.
Exista nenumarate studii medicale care intaresc in mod stiintific tot ceea ce se stie despre puterea de vindecare a ghimbirului:
- Doua studii (unul american si unul indian) au demonstrat ca , chiar si o
cantitate mica (1-2g) de pudra de ghimbir pe zi ajuta pacientii care fac
chimoterapie reducand in mod semnificativ greata cauzata de tratament.
- Doua studii (Taiwan si Iran) au demonstrat ca ghimbirul proaspat reduce
problemele respiratorii in caz de imbolnaviri virale ale plamanilor
- Un studiu american a demonstrat ca atat ghimbirul proaspat cat si pudra de
ghimbir ajuta la reducerea durerilor musculare ale sportivilor.
- Un studiu din India a demonstrat ca ghimbirul inhiba efectele mai multor
bacterii, inclusiv E-coli.
- Reduce durerile menstruale la femei
- Iranul a efectuat un studiu prin care a demonstrat ca ghimbirul reduce
semnificativ nivelul de insulina din
sange si rezistenta la insulina
- Ajuta la digestie si la pierderea in greutate
-
Ajuta in caz de migrene puternice
1.
Ceai de ghimbir
Nimic
mai simplu: luati o radacina de ghimbir de cativa cm, o spalati bine (daca
doriti o puteti curata de coaja, eu las si coaja) si apoi aveti mai multe
variante:
-
Radeti ghimbirul si turnati apa fiarta
peste – atentie! Va iesi extrem de iute ceaiul
-
Taiati feliute ghimbirul si turnati apa
fiarta – tot iute iese dar nu extrem.
Eu
beau ceaiul in caz de episoade de greata (am o activitate digestiva cel putin
ciudata uneori), in caz de dureri de cap sau raceala.
2.
In smoothie
-
Smoothie verde – o mana de frunze de spanac
(daca e spanac tanar iese mai bun, dar merge si ala mai „batran”), o banana, o
mana de zmeurici, o bucatica de ghimbir si un pic de apa plata (sau lapte, ori
de vaca ori una din variantele de lapte vegetal care va place: de soia, de
orez, de cocos, de migdale, etc)
-
Smoothie dulce – 200 ml lapte de cocos, o
banana, un sfert de ananas, o bucatica de radacina de ghimbir, o mana de
capsuni sau zmeura sau amandoua.
Orice
smoothie se poate indulci dupa gustul fiecaruia, eu m-am obisnuit cu ele asa
cum ies (depinde si de cat de dulci sint
fructele folosite).
3.
In mancare / salate
4.
Bauturi cu ghimbir
-
Ginger-ale varianta simpla: 2 cm de
radacina de ghimbir proaspata se da pe razatoare, se adauga zeama de la ½ de
lamaie, sirop de artar (agave, miere) dupa gust, 500 ml de apa si se dau toate
in blender. Se strecoara si se lasa cateva ore la rece, timp in care se va
transforma miraculor intr-o bautura usor acidulata
-
Elixir ayurvedic de ghimbir: este o bautura
digestiva: o cana de apa plata, 5 cm de radacina de ghimbir rasa proaspat,
zeama de la ½ de lamaie / lime, 1 lingurita sirop de artar pur, un sfert de
lingurita de piper negru macinat si un praf de sare de Himalaya (cat luati
intre doua degete). Se dau toate in
blender. Daca vi se pare prea „tare” gustul de ghimbir puteti strecura bautura
(se elimina astfel pulpa ghimbirului).
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen