Dienstag, 9. Februar 2016

Ghimbirul – radacina vietii



În Ayurveda-cea mai veche practica medicala inca in uz-ghimbirul este medicamentul natural cel mai recomandat. Ca atare, ghimbirul este menționat ca vishwa bheshaj-însemnând "medicament universal" -după medicii ayurvedici.
O acumulare de studii și analize chimice în anul 2000 a stabilit ca ghimbirul are cel puțin 477 de constituenți activi. Fiecare dintre aceste elemente constitutive pot stimula un mecanism fiziologic ușor diferit în corp. Acesta este de altfel,unul dintre secretele plantelor tradiționale. Componentele lor se tamponeaza și se echilibreaza reciproc.

 In China, ghimbirul se foloseste de mai bine de 2500 de ani, sub forma de ceai (cel mai adesea) impotriva racelilor, pentru imunitate, echilibrarea activitatii gastro-intestinale si multe alte probleme.

Multi dintre constituenții activi ai ghimbirului au efecte anti-inflamatorii și / sau de reducere a durerii. Cercetarile au ilustrat faptul că ghimbirul inhibă enzimele COX și LOX într-un mod echilibrat. Acest lucru permite o reducere treptată a inflamației și durerii fără efecte negative secundare gastro-intestinale ca in cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene (medicamente). Ghimbirul stimuleaza circulatia, inhiba diverse infecții, și întărește ficatul.
De aceea ghimbirul a fost folosită ca tratament pentru artrita reumatoidă, boli respiratorii, febra, greata, răceli, gripă, hepatită, boli de ficat, dureri de cap și pentru multe boli digestive. Naturistii clasifica ghimbirul ca analgezic, tonic, expectorant, carminativ, antiemetic, stimulent, antiinflamator și antimicrobian.
Studiile anterioare au aratat ca ghimbirul este un remediu eficient pentru reducerea durerii asociate cu artrita.
Cu toate acestea, spre deosebire de medicamentele antiinflamatoare, ghimbirul nu vine cu efecte secundare tipice gastro-intestinale-gen arsuri la stomac si ulcere.
De fapt, ghimbirul, s-a dovedit clinic,  reduce greata, durerile de stomac, ulcerele și multe alte probleme gastro-intestinale.

Exista nenumarate studii medicale care intaresc in mod stiintific tot ceea ce se stie despre puterea de vindecare a ghimbirului:

 -       Un studiu din 2013 a aratat ca ghimbirul aplicat direct pe piele reduce inflamatiile si    durerile cauzate de artrita si durerile de genunchi.

-       Doua studii (unul american si unul indian) au demonstrat ca , chiar si o cantitate mica (1-2g) de pudra de ghimbir pe zi ajuta pacientii care fac chimoterapie reducand in mod semnificativ greata cauzata de tratament.

-       Doua studii (Taiwan si Iran) au demonstrat ca ghimbirul proaspat reduce problemele respiratorii in caz de imbolnaviri virale ale plamanilor

-       Un studiu american a demonstrat ca atat ghimbirul proaspat cat si pudra de ghimbir ajuta la reducerea durerilor musculare ale sportivilor.

-       Un studiu din India a demonstrat ca ghimbirul inhiba efectele mai multor bacterii, inclusiv E-coli.

-       Reduce durerile menstruale la femei

-       Iranul a efectuat un studiu prin care a demonstrat ca ghimbirul reduce semnificativ  nivelul de insulina din sange si rezistenta la insulina

-       Ajuta la digestie si la pierderea in greutate

-       Ajuta in caz de migrene puternice

 Cum sa luam ghimbirul?  Va pun mai jos cateva moduri in care folosesc eu ghimbirul si un link catre un articol extrem de detaliat si pe care mi l-am listat si eu :)

 
1.    Ceai de ghimbir

Nimic mai simplu: luati o radacina de ghimbir de cativa cm, o spalati bine (daca doriti o puteti curata de coaja, eu las si coaja) si apoi aveti mai multe variante:

-       Radeti ghimbirul si turnati apa fiarta peste – atentie! Va iesi extrem de iute ceaiul

-       Taiati feliute ghimbirul si turnati apa fiarta – tot iute iese dar nu extrem.

Eu beau ceaiul in caz de episoade de greata (am o activitate digestiva cel putin ciudata uneori), in caz de dureri de cap sau raceala.

 La raceala, pe langa ghimbir mai tai si o lamaie cubulete (cu tot cu coaja) si fac ceai combinat de ghimbir cu lamaie. Il indulcesc de obicei cu miere (atentie insa cat e de fierbinte ceaiul cand puneti mierea, sa nu fie mai fierbinte de 40 de grade) sau cu sirop de agave. Zaharul e bun si el in cazul in care consumati zahar (eu nu sunt fan, incerc sa evit pe cat posibil orice este super-mega-procesat).

 
2.    In smoothie

 Atunci cand imi fac cate un smoothie (de orice fel) – arunc si o bucatica de radacina de ghimbir in el, asa, cam cat trei sferturi din degetul mare de la mana.

 Va dau aici 2 idei de smoothie extrem de sanatoase si care mie imi plac la nebunie:

 
-       Smoothie verde – o mana de frunze de spanac (daca e spanac tanar iese mai bun, dar merge si ala mai „batran”), o banana, o mana de zmeurici, o bucatica de ghimbir si un pic de apa plata (sau lapte, ori de vaca ori una din variantele de lapte vegetal care va place: de soia, de orez, de cocos, de migdale, etc)

-       Smoothie dulce – 200 ml lapte de cocos, o banana, un sfert de ananas, o bucatica de radacina de ghimbir, o mana de capsuni sau zmeura sau amandoua.

Orice smoothie se poate indulci dupa gustul fiecaruia, eu m-am obisnuit cu ele asa cum ies  (depinde si de cat de dulci sint fructele folosite).

 Ce mi se pare minunat la smoothie este ca poti sa il faci cu tot ce iti trece prin cap, sa experimentezi pana la epuizare :)))

 
3.    In mancare / salate

 Pe langa radacina proaspata de ghimbir eu mi-am cumparat si ghimbir pudra, nu de alta dar in cazul in care ma lasa memoria si ma trezesc fara ghimbir in frigider, am o alternativa.

 La mine in casa nu exista mancare fara ghimbir, eventual mamaliga, ha ha ha. In rest pun ghimbir in orice zeama si in orice sos. Nu mult, cam o jumatate de lingurita la o oala de 5 litri de supa/ciorba si un varf de cutit la sosuri. Nu se va simti in mod evident in mancare dar ii da o savoare minunata si... e sanatoasa! Varianta asta e minunata pentru cei care nu se pot obisnui cu gustul iute al ghimbirului, mancarea il „mascheaza”.

 Daca totusi faceti parte din cei carora le place gustul, puteti linistiti sa „aruncati” cateva feliute de ghimbir sau o llingura rasa intr-o salata.

 La fel, pentru cei care pot mânca ghimbir crud, o modalitate buna de a lua este de a muia două sau trei felii subțiri de ghimbir într-un suc de lamaie cu sare si a le manca înainte de o masă principală.

 Un alt mod de a mânca ghimbir este de a sota ghimbir ras intr-o lingura de unt topit și a adauga amestecul in  lapte cald  (și îndulcitor dacă doriți) sau deserturi sau alte feluri de mâncare.

 
4.    Bauturi cu ghimbir

 
-       Ginger-ale varianta simpla: 2 cm de radacina de ghimbir proaspata se da pe razatoare, se adauga zeama de la ½ de lamaie, sirop de artar (agave, miere) dupa gust, 500 ml de apa si se dau toate in blender. Se strecoara si se lasa cateva ore la rece, timp in care se va transforma miraculor intr-o bautura usor acidulata

-       Elixir ayurvedic de ghimbir: este o bautura digestiva: o cana de apa plata, 5 cm de radacina de ghimbir rasa proaspat, zeama de la ½ de lamaie / lime, 1 lingurita sirop de artar pur, un sfert de lingurita de piper negru macinat si un praf de sare de Himalaya (cat luati intre doua degete).  Se dau toate in blender. Daca vi se pare prea „tare” gustul de ghimbir puteti strecura bautura (se elimina astfel pulpa ghimbirului).

 Cam asa folosesc eu momentan ghimbirul dar credeti-ma exista nenumarate alte moduri si motive in a folosi aceasta radacina minunata. Va recomand din suflet urmatorul articol din Formula As:

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen