Semintele de chia sunt cunoscute
inca din atichitate din regiunea actualului Mexic. Aztecii si mayasii foloseau
chia – se considera ca o lingura de chia asigura energia unui razboinic pentru
24 de ore. Mai mult decat atat, in mayasa chia inseamna putere.
Chia este o samanta comestibila a
plantei Salvia Hispanica, din familia mentei.
Profilul nutritional al chia:
-
Proteine
-
Omega 3, omega 6
-
Calciu 18%
-
Cupru
-
Fosfor
-
Potasiu
-
Zinc
Chia conține de
asemenea acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, mucina,
strontiu, vitaminele A, B, E și D și minerale, inclusiv sulf,
fier, iod, magneziu,
mangan, niacina, tiamina,
iar acestea sunt o sursă bogată de antioxidanți.
Beneficii
1. Piele si imbatranire
Unstudiu din Mexic a descoperit ca
semintele de chia pot neutraliza chiar pana la 70% din radicalii liberi , fiind
unul dintre cei mai puternici anti-oxidanti naturali.
Semintele de chia ajuta la
regenerarea mai rapida a pielii si impotriva imbatranirii premature.
2. Sistemul digestiv si
diabetul
3. Inima si circulatie
Consumul de seminte de chia este
indicat si pentru sanatatea inimii, datorita abilitatii anti-inflamaroare si de
reducere a colesterolului.
Studiile umane și non-umane disponibile arată
o posibila eficacitate pentru alergii, angină pectorală, îmbunătățirea performanțelor atletice, cancer, boli de inima coronariene
(CHD), atac de cord, hormonale / tulburări
endocrine, hiperlipidemie, hipertensiune, accident vascular cerebral,
și vasodilatație. Unele dovezi sugerează, de asemenea, ca semintele de chia sunt posibil anticoagulante,
antioxidante și cu efecte antivirale.
Semințele de Chia sunt
bogate in acid linoleic, un acid
gras care ajuta corpul
sa absoarba in grasimi solubile vitaminele
A, D, E și
K. Pentru o asa sămânță mica, chia
este destul de mare in grasimi sanatoase, oferind mai multe Omega-3 acizi grași decât somonul.
Omega-3 protejeaza inima prin scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau, si
inflamatiilor. Inflamatia poate pune
presiune asupra vaselor de sânge
și poate provoca boli de inima. Deci, consumul de semințe de chia vă poate stimula
și proteja inima!
4. Energie si
metabolism
Semintele de chia adaugate in dieta ajuta
la arderea grasimilor viscerale, acele grasimi de pe burta care sunt rele si
periculoase pentru organe.
S-a demonstrat prin studii ca o bautura pe
baza de chia da sportivilor tot atata energie ca acele sucuri tip Gatorade,
insa fara aportul de zahar din acestea.
5. Oase
30 de grame de seminte de chia contin 18%
din necesarul zilnic de Calciu. Calciul este fundamental pentru sanatatea si
rezistenta oaselor. Chia contine, de asemenea, bor, un alt nutrient esential
pentru sanatatea oaselor. Borul ajuta la metabilzarea de calciu, magneziu,
fosfor si ajuta la cresterea sanatoasa a oaselor si muschilor.
6. Prevenirea
cancerului
Datorita Omega3 si omega 6, a acidului alfa-linoleic
continut, chia ajuta la prevenirea cancerului. S-a demonstrat ca acidul
alfa-linoleic distruge celulele canceroase fara sa le atace pe cele sanatoase.
Mai sunt inca necesare inca multe studii, dar inceputul este promitator.
7. Sarcina
Sarcina taxeaza corpul femeii din plin. De
aceea este foarte importanta inlocuirea acestor substante nutritive. Chia este
bogata in substante esentiale cum sunt: calciu, magneziu, fosfor, mangan,
cupru, zinc, fier si niacina. In ultimele 3 luni de sarcina, aportul de calciu
este extrem de important pentru dezvoltarea scheletului bebelusului, iar chia
este extrem de bogat in calciu.
O glicemie mare sau oscilanta in timpul
sarcinii este extrem de periculoasa. Chia ajuta si aici, prin echilibrarea
insulinei si transformarea mai lenta a zaharului si carbohidratilor in energie.
Recomandari
Chia poate absorbi apa/lichid pana la de 12
ori volumul ei asadar este extrem de important sa mariti consumul normal de apa
atunci cand consumati chia.
Cum puteti consuma chia
-
3 linguri tarate de grau
sau musli integral
-
Fructe proaspete (zmeura,
banana, para, etc)
-
Cateva goji
-
1 lingurita de chia
Semintele de chia se pot adauga la un smoothie de orice
fel, pur si simplu cand e gata blenduit adaugati o lingura sau lingurita de
chia
Budinca
de chia:
La ½ de cana de seminte de chia se iau in considerare 2
cani de lichid.
Recomand lapte de cocos, lapte de migdale, de orez, lapte
simplu sau chiar apa.
Mie personal imi place cu lapte de migdale. :)
Laptele se pune in blender. Se adauga indulcitor (sirop
de artar sau de agave – ca. ¼ de cana sau chiar mai putin – zahar sau stevie,
ce va place).
Dupa preferinte puteti adauga fructe (zmeura, afine, banana, para, etc), esente
(vanilie, portocale, etc) , pudre
(scortisoara, matcha) sau chiar ciocolata. Suna bine, nu?
Cand ati blenduit toate ingredientele, adaugati semintele
de chia si amestecati bine. Amestecul trebuie lasat cel putin 4 ore sau chiar
peste noapte pentru a avea timp sa produca acel gel specific semintelor de
chia.
Amestecul il puteti imparti din start in 4 portii, iar la
final se poate servi cu fructe deasupra, poate chiar si o frunzulita de menta,
asa, de design.
Va doresc pofta buna!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen