Montag, 29. Februar 2016

Superalimente – semintele de Chia




Semintele de chia sunt cunoscute inca din atichitate din regiunea actualului Mexic. Aztecii si mayasii foloseau chia – se considera ca o lingura de chia asigura energia unui razboinic pentru 24 de ore. Mai mult decat atat, in mayasa chia inseamna putere.

Chia este o samanta comestibila a plantei Salvia Hispanica, din familia mentei.

 

Profilul nutritional al chia:

      -       Fibre 42%

-       Proteine

-       Omega 3, omega 6

-       Calciu 18%

-       Cupru

-       Fosfor

-       Potasiu

-       Zinc

Chia conține de asemenea acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, mucina, strontiu, vitaminele A, B, E și D și minerale, inclusiv sulf, fier, iod, magneziu, mangan, niacina, tiamina, iar acestea sunt o sursă bogată de antioxidanți.

 

Beneficii


1.    Piele si imbatranire

Unstudiu din Mexic a descoperit ca semintele de chia pot neutraliza chiar pana la 70% din radicalii liberi , fiind unul dintre cei mai puternici anti-oxidanti naturali.

Semintele de chia ajuta la regenerarea mai rapida a pielii si impotriva imbatranirii premature.


2.    Sistemul digestiv si diabetul

 Fiind extrem de bogate in fibre (ca. 11g pe fibre la 30 de grame de chia), semintele de chia ajuta la echilibrarea nivelului de insulin si, implicit la echilibrarea nivelului glicemiei. Tot datorita fibrelor continute, chia ajuta corpul si sistemul digestive sa functioneze sanatos, regularizeaza scaunul si da senzatia de satietate. De aceea consumul de chia este indicat si celor care tin diete.

 Atunci cand consumeti chia, aceasta formeaza un fel de gelatin in stomac, care actioneaza ca un probiotic, sustinand cresterea bacteriilor probiotice din sistemul digestiv.

3.    Inima si circulatie

Consumul de seminte de chia este indicat si pentru sanatatea inimii, datorita abilitatii anti-inflamaroare si de reducere a colesterolului.

Studiile umane și non-umane disponibile arată o posibila eficacitate pentru alergii, angină pectorală, îmbunătățirea performanțelor atletice, cancer, boli de inima coronariene (CHD), atac de cord, hormonale / tulburări endocrine, hiperlipidemie, hipertensiune, accident vascular cerebral, și vasodilatație. Unele dovezi sugerează, de asemenea, ca semintele de chia sunt posibil anticoagulante, antioxidante și cu efecte antivirale.

Semințele de Chia sunt bogate in acid linoleic, un acid gras care ajuta corpul sa absoarba in grasimi solubile vitaminele A, D, E și K. Pentru o asa sămânță mica, chia este destul de mare in grasimi sanatoase, oferind mai multe Omega-3 acizi grași decât somonul. Omega-3 protejeaza inima prin scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului rau, si inflamatiilor. Inflamatia poate pune presiune asupra vaselor de sânge și poate provoca boli de inima. Deci, consumul de semințe de chia poate stimula și proteja inima!


4.    Energie si metabolism

Semintele de chia adaugate in dieta ajuta la arderea grasimilor viscerale, acele grasimi de pe burta care sunt rele si periculoase pentru organe.

S-a demonstrat prin studii ca o bautura pe baza de chia da sportivilor tot atata energie ca acele sucuri tip Gatorade, insa fara aportul de zahar din acestea.


5.    Oase

30 de grame de seminte de chia contin 18% din necesarul zilnic de Calciu. Calciul este fundamental pentru sanatatea si rezistenta oaselor. Chia contine, de asemenea, bor, un alt nutrient esential pentru sanatatea oaselor. Borul ajuta la metabilzarea de calciu, magneziu, fosfor si ajuta la cresterea sanatoasa a oaselor si muschilor.

6.    Prevenirea cancerului

Datorita Omega3 si omega 6, a acidului alfa-linoleic continut, chia ajuta la prevenirea cancerului. S-a demonstrat ca acidul alfa-linoleic distruge celulele canceroase fara sa le atace pe cele sanatoase. Mai sunt inca necesare inca multe studii, dar inceputul este promitator.

7.    Sarcina

 Acizii grasi Omega 3 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Cei mai multi oameni tind sa suplimenteze aportul de Omega 3 prin consumul de peste sau a pastilelor cu ulei de peste. Mercurul continut insa de peste tinde sa faca mamicile sceptice in ceea ce priveste consumul acestuia in timpul sarcinii. O alternativa insa este chia.

Sarcina taxeaza corpul femeii din plin. De aceea este foarte importanta inlocuirea acestor substante nutritive. Chia este bogata in substante esentiale cum sunt: calciu, magneziu, fosfor, mangan, cupru, zinc, fier si niacina. In ultimele 3 luni de sarcina, aportul de calciu este extrem de important pentru dezvoltarea scheletului bebelusului, iar chia este extrem de bogat in calciu.

O glicemie mare sau oscilanta in timpul sarcinii este extrem de periculoasa. Chia ajuta si aici, prin echilibrarea insulinei si transformarea mai lenta a zaharului si carbohidratilor in energie.


Recomandari
 
Este recomandat sa incepeti gradat consumul de chia. Datorita continutului mare de fibre, este de dorit sa dati un pic de timp sistemului vostru digestiv sa se obisnuiasca cu noile indatoriri. Incepeti cu o lingurita rasa pe zi si cresteti saptamanal cantitatea pana la 1,5-2 linguri pe zi.

Chia poate absorbi apa/lichid pana la de 12 ori volumul ei asadar este extrem de important sa mariti consumul normal de apa atunci cand consumati chia.


Cum puteti consuma chia

 Dupa cum am mai descris si la postarea cu goji, micul meu dejun consta intr-un iaurt in care arunc diverse:

-       3 linguri tarate de grau sau musli integral

-       Fructe proaspete (zmeura, banana, para, etc)

-       Cateva goji

-       1 lingurita de chia


Semintele de chia se pot adauga la un smoothie de orice fel, pur si simplu cand e gata blenduit adaugati o lingura sau lingurita de chia


Budinca de chia:

La ½ de cana de seminte de chia se iau in considerare 2 cani de lichid.

Recomand lapte de cocos, lapte de migdale, de orez, lapte simplu sau chiar apa.

Mie personal imi place cu lapte de migdale. :)

Laptele se pune in blender. Se adauga indulcitor (sirop de artar sau de agave – ca. ¼ de cana sau chiar mai putin – zahar sau stevie, ce va place).

Dupa preferinte puteti adauga fructe (zmeura, afine, banana, para, etc),  esente (vanilie, portocale, etc) , pudre (scortisoara, matcha) sau chiar ciocolata. Suna bine, nu?

 
Cand ati blenduit toate ingredientele, adaugati semintele de chia si amestecati bine. Amestecul trebuie lasat cel putin 4 ore sau chiar peste noapte pentru a avea timp sa produca acel gel specific semintelor de chia.

 

Amestecul il puteti imparti din start in 4 portii, iar la final se poate servi cu fructe deasupra, poate chiar si o frunzulita de menta, asa, de design.

 

Va doresc pofta buna!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen