Ultima mea achizitie
este ceaiul verde de Matcha, un ceai pudra extrem de iubit si de consumat in
Japonia . Prin prisma locului de munca am contact cu cultura japoneza si cu
minunatiile lor culinare. Prima pe care am decis sa o incerc este ceaiul verde
de Matcha.
Este
un ceai extrem de fin si de sanatos, din pacate insa si destul de scump.
Matcha sau maccha este un praf de ceai fin
măcinat, de un verde-smarald luminos. Acesta
este un ceai verde natural, organic, care a fost si este inima celebrei
ceremonii japoneze a ceaiului de peste 900 de ani. Călugării
budiști onoreaza ceaiul de matcha sub numele de "elixir de sănătate"
pentru potențialul său de a spori concentrarea și de a spori metabolismul.
Originar din China, în secolul al 9-lea, matcha a fost folosit ca medicament pentru tratarea diferitelor afectiuni. Abia după ce călugării budiști Zen din Japonia au realizat potențialul său adevărat, la sfârșitul secolului al XII-lea, au desavarsit si cultivarea matcha. Matcha este încă greu de cultivat reprezentând doar 0,6% productia totala de ceai.
Matcha este preparat din frunze de înaltă calitate crescute la umbra cunoscute sub numele de Tencha. Tufele de ceai sunt protejate, pentru a evita expunerea lumina directă a soarelui care reduce ritmul de fotosinteză și încetinește creșterea plantelor. Acest lucru oferă frunzelor o nuanță mai închisă de verde și stimulează producerea de clorofilă și aminoacizi.
Recoltarea matcha se face manual pentru a asigura selecția celor mai tinere și mai mici frunze pentru cea mai buna calitate de ceai. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, frunzele folosite pentru matcha sunt aburite scurt pentru a le proteja de oxidare și de a conserva aroma și conținutul nutrițional. Aceasta este urmată de măcinare ultra-fină a frunzelor Tencha cu ajutorul morilor de piatră de granit. Rezultă o pulbere de culoare verde, frumoasa, materia primă pentru ceai matcha.
Originar din China, în secolul al 9-lea, matcha a fost folosit ca medicament pentru tratarea diferitelor afectiuni. Abia după ce călugării budiști Zen din Japonia au realizat potențialul său adevărat, la sfârșitul secolului al XII-lea, au desavarsit si cultivarea matcha. Matcha este încă greu de cultivat reprezentând doar 0,6% productia totala de ceai.
Matcha este preparat din frunze de înaltă calitate crescute la umbra cunoscute sub numele de Tencha. Tufele de ceai sunt protejate, pentru a evita expunerea lumina directă a soarelui care reduce ritmul de fotosinteză și încetinește creșterea plantelor. Acest lucru oferă frunzelor o nuanță mai închisă de verde și stimulează producerea de clorofilă și aminoacizi.
Recoltarea matcha se face manual pentru a asigura selecția celor mai tinere și mai mici frunze pentru cea mai buna calitate de ceai. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, frunzele folosite pentru matcha sunt aburite scurt pentru a le proteja de oxidare și de a conserva aroma și conținutul nutrițional. Aceasta este urmată de măcinare ultra-fină a frunzelor Tencha cu ajutorul morilor de piatră de granit. Rezultă o pulbere de culoare verde, frumoasa, materia primă pentru ceai matcha.
Valoare nutritionala Matcha
Beneficiile ceaiului Matcha
1.
Proprietati
antioxidante
Putem insa combate efectul negativ al radicalilor liberi prin consumul de antioxidanti, iar un mod foarte bun de a face acest lucru este prin consumul de ceai verde.
In studiile clinice publicate de Societatea Americana de Stiinte nutritionale, oamenii de știință au descoperit ca numeroase studii au sugerat faptul că consumul de ceai poate aduce efecte pozitive de sanatate.
2.
Creste imunitatea
Asa cum am mai mentionat, matcha contine polifenoli,
antioxidanti, L-teanina, etc, care contribuie în mod
colectiv în stimularea imunitatii
organismului.
3. Diabetul de Tip 2
Ceaiul Matcha se poate
dovedi valoros pentru mentinerea unui metabolism sănătos la persoanele cu diabet zaharat. Bogat în antioxidanți, ceaiul
matcha ajuta la reducerea nivelului de trigliceride, colesterolului
total și conținutului de glucoză
hepatică la persoanele cu diabet
zaharat. O cercetare efectuata pe
subiecți cu diabet zaharat si carora li s-a dat ceai matcha a
arătat că matcha își exercită
acțiunea inhibitorie împotriva problemelor
renale și hepatice prin restrângerea
acumularii de substante glicozilare
in rinichi.
4.
Sanatatea
inimii
Prin continutul mare de catechine (EGCG),
ceaiul de matcha ajuta la scaderea colesterolului si ajuta la reducerea
acumularii de lipide pe vasele de sange.
5.
Imbunatateste
functionarea creierului/memoriei
Bem ceai si suntem mai destepti! Suna prea frumos să fie adevărat?
Ei bine, conform unui studiu de la Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Basel Elveția, ceaiul verde îmbunătățește memoria. Pana anul trecut, efectele ceaiului verde asupra functiei cognitive au fost speculative, dar o data cu îmbunătățirile în imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), Dr. Stefan Borgwardt a putut vedea cum nivelul de conectivitate a crescut în cortexul creierului după consumul de ceai verde. Mai exact, bautori de ceai verde au aratat o conectivitate sporită în părți importante din din creier asociate cu memoria.
Ei bine, conform unui studiu de la Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Basel Elveția, ceaiul verde îmbunătățește memoria. Pana anul trecut, efectele ceaiului verde asupra functiei cognitive au fost speculative, dar o data cu îmbunătățirile în imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), Dr. Stefan Borgwardt a putut vedea cum nivelul de conectivitate a crescut în cortexul creierului după consumul de ceai verde. Mai exact, bautori de ceai verde au aratat o conectivitate sporită în părți importante din din creier asociate cu memoria.
6. Pentru relaxare si impotriva anxietatii
L-teanina continuta de ceiul verde de matcha actioneaza
ca un neurotransmitator care maresc undele alfa din creier. Undele astea alfa
sunt considerate a fi un indicator al relaxarii.
Asadar poti sa consumi ceai verde de matcha pentru a te
relaxa fara sa adormi :)
7.
Imbunatatirea metabolismului
Poate ar fi trebuit sa incep cu aceasta parte, nu de alta
dar noi, femeile avem mereu o problema cu metabolismul :)
"Ceaiul verde are proprietati termogenice și promovează oxidarea grăsimilor si nu doar din cauza continutului de
cafeina". Asta e ceea ce a spus dr
Abdul G. Dulloo,
autor al unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Se stie ca,
cafeina ajuta la arderea grasimilor si cresterea metabolismului, dar ceaiul
verde este mult mai mult de atat. Doar cresterea cantitatii de cafeina nu este
deloc un lucru bun pentru corpul tau. Ceaiul verde insa depaseste cu mult
efectul cafeinei in ceea ce priveste ajutorul dat pentru arderea grasimilor.
8. Detoxifiere / antibacterian
Ajuta enorm la intretinerea cavitatii
bucale, elimina halena (mirosul urat din gura) si mentine gingiile sanatoase.
Datorita continutului de catechine, ceaiul
verde de matcha ajuta corpul sa se „lupte” impotriva infectiilor virale,
bacteriene si fungice. Ceaiul verde de matcha isi exercita actiunea inhibitorie
chiar si impotriva virusului gripal A, Hepatita B; C, herpes, candida,
stphiloccocus aureus s.a.m.d. S-a dovedit ca, consumul de ceai de matcha ajuta
la mentinerea unui creier sanatos la bolnavii de HIV si ajuta la prevenirea
cancerului.
Cum se prepara ceaiul de matcha
Pentru prepararea corecta a unui ceai de
matcha avem nevoie de:
-
Pudra de
matcha de buna calitate
-
Un bol de
ceramica/ sticla (cel japonez se numeste chawan)
-
O maturica
speciala din bambus (chasen)
-
O lingura
speciala din bambus pentru matcha (chashaku)
Daca se doreste efectuarea intregului
ritual japonez al ceaiului mai e nevoie de multe lucruri dar cred ca ne vom
rezuma doar la a prepara si a bea acest minunat ceai. Trebuie insa sa spun ca
acest ritual japonez al ceaiului este un exercitiu extraordinar de relaxare,
rabdare, liniste si disciplina. Merita incercat, il gasiti explicat pe youtube
si pe multe alte surse pe internet.
Se pune praful de matcha in bol, se toarna
apa deasupra si se amesteca energic cu maturica de bambus. Miscarile vor fi de
inainte-inapoi la inceput, nu se recomanda miscarile circulare cu maturica (nu
ma intrebati de ce, habar nu am). Ceaiul este gata atunci cand are formata o
spuma deasupra.
Daca adaugati cuburi de gheata in ceai,
obtineti o bautura racoritoare pentru zilele toride de vara.
Enjoy! :)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen