Montag, 15. Februar 2016

Ceaiul verde de Matcha

 



Ultima mea achizitie este ceaiul verde de Matcha, un ceai pudra extrem de iubit si de consumat in Japonia . Prin prisma locului de munca am contact cu cultura japoneza si cu minunatiile lor culinare. Prima pe care am decis sa o incerc este ceaiul verde de Matcha.

Este un ceai extrem de fin si de sanatos, din pacate insa si destul de scump.

 

Matcha sau maccha este un praf de ceai fin măcinat, de un verde-smarald luminos. Acesta este un ceai verde natural, organic, care a fost si este inima celebrei ceremonii japoneze a ceaiului de peste 900 de ani. Călugării budiști onoreaza ceaiul de matcha sub numele de "elixir de sănătate" pentru potențialul său de a spori concentrarea și de a spori metabolismul.

Originar din China, în secolul al 9-lea, matcha a fost folosit ca medicament pentru tratarea diferitelor afectiuni. Abia după ce călugării budiști Zen din Japonia au realizat potențialul său adevărat, la sfârșitul secolului al XII-lea, au desavarsit si cultivarea matcha.
Matcha este încă greu de cultivat reprezentând doar 0,6% productia totala de ceai.

Matcha este preparat din frunze de înaltă calitate crescute la umbra cunoscute sub numele de Tencha. Tufele de ceai sunt protejate, pentru a evita expunerea lumina directă a soarelui care reduce ritmul de fotosinteză și încetinește creșterea plantelor. Acest lucru oferă frunzelor o nuanță mai închisă de verde și stimulează producerea de clorofilă și aminoacizi.

Recoltarea matcha se face manual pentru a asigura selecția celor mai tinere și mai mici frunze pentru cea mai buna calitate de ceai. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, frunzele folosite pentru matcha sunt aburite scurt pentru a le proteja de oxidare și de a conserva aroma și conținutul nutrițional.
Aceasta este urmată de măcinare ultra-fină a frunzelor Tencha cu ajutorul morilor de piatră de granit. Rezultă o pulbere de culoare verde, frumoasa, materia primă pentru ceai matcha.

Valoare nutritionala Matcha

 Ceaiul de Matcha este extrem de bogat in vitamina A, complex de vitamina B, C, E, K si contine si minerale. Matcha este bogat în componente cu activitate antioxidantă inclusiv polifenoli, catechine si clorofila. Prezența de aminoacizi cum ar fi L-teanina si teofilina în ceai matcha o face o bautura plina de nutrienti.

Beneficiile ceaiului Matcha


1.    Proprietati antioxidante

 Ei bine, atunci cand mancam, corpurile noastre trebuie să transforme alimentele in energie. Ca rezultat, acest lucru generează în corpul nostru radicali liberi. Aceste substanțe chimice sunt destul de pacatoase, si pot afecta grav corpurile noastre printr-un proces numit oxidare. Radicalii liberi sunt, de asemenea, teoretic, principalul motor in imbatranire.
Putem insa combate efectul negativ al radicalilor liberi prin consumul de antioxidanti, iar un mod foarte bun de a face acest lucru este prin consumul de ceai verde.
In studiile clinice publicate de Societatea Americana de Stiinte nutritionale, oamenii de știință au descoperit ca numeroase studii au sugerat faptul că consumul de ceai poate aduce efecte pozitive de sanatate.

2.    Creste imunitatea

Asa cum am mai mentionat, matcha contine polifenoli, antioxidanti, L-teanina, etc, care contribuie în mod colectiv în stimularea imunitatii organismului.

3.    Diabetul de Tip 2

Ceaiul Matcha se poate dovedi valoros pentru mentinerea unui metabolism sănătos la persoanele cu diabet zaharat. Bogat în antioxidanți, ceaiul matcha ajuta la reducerea nivelului de trigliceride, colesterolului total și conținutului de glucoză hepatică la persoanele cu diabet zaharat. O cercetare efectuata pe subiecți cu diabet zaharat si carora li s-a dat ceai matcha a arătat că matcha își exercită acțiunea inhibitorie împotriva problemelor renale și hepatice prin restrângerea acumularii de substante glicozilare in rinichi.

4.    Sanatatea inimii

Prin continutul mare de catechine (EGCG), ceaiul de matcha ajuta la scaderea colesterolului si ajuta la reducerea acumularii de lipide pe vasele de sange.


5.    Imbunatateste functionarea creierului/memoriei

Bem ceai si suntem mai destepti! Suna prea frumos să fie adevărat?

Ei bine, conform unui studiu de la Departamentul de Psihiatrie, Universitatea din Basel Elveția, ceaiul verde îmbunătățește memoria. Pana anul trecut, efectele ceaiului verde asupra functiei cognitive au fost speculative, dar o data cu îmbunătățirile în imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), Dr. Stefan Borgwardt a putut vedea cum nivelul de conectivitate a crescut în cortexul creierului după consumul de ceai verde. Mai exact, bautori de ceai verde au aratat o conectivitate sporită în părți importante din din creier asociate cu memoria.

6.    Pentru relaxare si impotriva anxietatii

L-teanina continuta de ceiul verde de matcha actioneaza ca un neurotransmitator care maresc undele alfa din creier. Undele astea alfa sunt considerate a fi un indicator al relaxarii.

Asadar poti sa consumi ceai verde de matcha pentru a te relaxa fara sa adormi :)

7.     Imbunatatirea metabolismului

Poate ar fi trebuit sa incep cu aceasta parte, nu de alta dar noi, femeile avem mereu o problema cu metabolismul :)

"Ceaiul verde are proprietati termogenice și promovează oxidarea grăsimilor si nu doar din cauza continutului de cafeina". Asta e ceea ce a spus dr Abdul G. Dulloo, autor al unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Se stie ca, cafeina ajuta la arderea grasimilor si cresterea metabolismului, dar ceaiul verde este mult mai mult de atat. Doar cresterea cantitatii de cafeina nu este deloc un lucru bun pentru corpul tau. Ceaiul verde insa depaseste cu mult efectul cafeinei in ceea ce priveste ajutorul dat pentru arderea grasimilor.

8.    Detoxifiere / antibacterian

 Clorofila prezenta în ceaiul matcha accentuează eficiența procesului de detoxifiere a organismului. Clorofila este un detoxifiant excelent, care ajută la curățarea sângelui. Acesta ajută si la menținerea alcalinității de sânge și țesuturi. Clorofila, de asemenea, ajută la prevenirea „lipirii” toxinelor pe peretii colonului si ajuta la evacuarea acestora.


Ajuta enorm la intretinerea cavitatii bucale, elimina halena (mirosul urat din gura) si mentine gingiile sanatoase.

Datorita continutului de catechine, ceaiul verde de matcha ajuta corpul sa se „lupte” impotriva infectiilor virale, bacteriene si fungice. Ceaiul verde de matcha isi exercita actiunea inhibitorie chiar si impotriva virusului gripal A, Hepatita B; C, herpes, candida, stphiloccocus aureus s.a.m.d. S-a dovedit ca, consumul de ceai de matcha ajuta la mentinerea unui creier sanatos la bolnavii de HIV si ajuta la prevenirea cancerului.


Cum se prepara ceaiul de matcha


Pentru prepararea corecta a unui ceai de matcha avem nevoie de:

-       Pudra de matcha de buna calitate

-       Un bol de ceramica/ sticla (cel japonez se numeste chawan)

-       O maturica speciala din bambus (chasen)

-       O lingura speciala din bambus pentru matcha (chashaku)

 
Daca se doreste efectuarea intregului ritual japonez al ceaiului mai e nevoie de multe lucruri dar cred ca ne vom rezuma doar la a prepara si a bea acest minunat ceai. Trebuie insa sa spun ca acest ritual japonez al ceaiului este un exercitiu extraordinar de relaxare, rabdare, liniste si disciplina. Merita incercat, il gasiti explicat pe youtube si pe multe alte surse pe internet.

 Sa revenim la ceaiul nostru...

 Voi prezenta varianta simpla de preparare: apa trebuie incalzita la 70-75 de grade celsius. Se vor folosi cam 1,5g de matcha la 70 ml de apa.

Se pune praful de matcha in bol, se toarna apa deasupra si se amesteca energic cu maturica de bambus. Miscarile vor fi de inainte-inapoi la inceput, nu se recomanda miscarile circulare cu maturica (nu ma intrebati de ce, habar nu am). Ceaiul este gata atunci cand are formata o spuma deasupra.

 

 

 

Daca adaugati cuburi de gheata in ceai, obtineti o bautura racoritoare pentru zilele toride de vara.

 

Enjoy! :)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen